Hannah Arendt

politiek denker

Dirk de Schutter; Remi Peeters

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Hannah Arendt

paperback/ gebrocheerd: € 23.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789086871452, 204 blz., January 2015
Formaat: 22.1 (h) x 14.1 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 291 gram.

Uitgever: Klement, Uitgeverij

trefwoorden: maatschappij macht menselijke relaties vrijheid waarheid

beschrijving

'In het middelpunt van morele overwegingen staat het Zelf; in het middelpunt van politieke overwegingen staat de Wereld.'

Deze controversiële uitspraak van Hannah Arendt maken Dirk De Schutter en Remi Peeters tot de centrale stelling van hun boek. Ze geven een uiteenzettting van Arendts politieke theorie en besteden ruime aandacht aan vele verhelderende onderscheidingen: nataliteit-mortaliteit, arbeiden-werken-handelen, macht-heerschappij-gezag, geweld-terreur, tirannie-totalitarisme, vrijheid-soevereiniteit, het politieke-het sociale, waarheid-opinie. Zo hopen ze de spraakverwarring tegen te gaan waaraan het (wereld)politiek lijdt en een klare kijk te verwerven op de problemen waarmee de hedendaagse samenleving geconfronteerd wordt.
De auteurs lichten Arendts gedachten toe, verduidelijken de achtergronden van waaruit ze tot stand zijn gekomen en betrekken ze op de actualiteit. Ze onderzoeken aan welke filosofen Arendt schatplichtig is en gaan, waar nodig, de discussie met Arendt niet uit de weg.


Dirk De Schutter (1954) is als hoogleraar verbonden aan de KULeuven (Campus Brussel) en aan de Universiteit Antwerpen. Remi Peeters (1948) was tot 2008 docent filosofie en ethiek aan de Hogeschool-Universiteit Brussel. Samen vertaalden zij werk van Hannah Arendt: 'Totalitarisme', 'Denken' en 'Willen'.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatEen schitterende introductie tot haar filosofie.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.