Organisaties conditioneren

De invloed van beloning en straf op werkprestaties

Marius Rietdijk

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 39.75: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789086597963, geïllustreerd, March 2019
Formaat: 24.0 (h) x 16.5 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 610 gram.

Uitgever: VU University Press

beschrijving

Organisaties beheersen in belangrijke mate ons gedrag. Maar heb ben wij ook invloed op organisaties? In deze langverwachte studie wordt, voor het eerst in Nederland, onderzocht of de conditioneringtheorie kan helpen. De conditioneringprincipes, ontdekt in laboratoria, zijn in de loop van de vorige eeuw steeds breder toegepast om gedragsproblemen op te lossen. Bijvoorbeeld in opvoedingssituaties, bij gedragstherapie en op school. Maar helpen ze ook prestaties in organisaties verbeteren?

Na een uitleg van de basisprincipes van gedragsverandering, waarvan het direct belonen van gewenst gedrag de belangrijkste is, wordt nagegaan wat de resultaten zijn van het toepassen van deze principes in de Verenigde Staten. Vervolgens wordt een integraal performance management protocol getoetst om gedrag in Nederlandse organisaties te begrijpen en zo nodig te veranderen. Dit protocol blijkt nuttig bij coaching, training en een audit, zoals de metingen en analyses duidelijk aantonen.

Wat kan de gedragsveranderingbenadering met haar natuurwetenschappelijke, (veld-)experimentele onderzoekstraditie de bedrijfskunde bieden? En wat kunnen praktiserende leidinggevenden en organisatieadviseurs met deze gedragstechnologie? Maar ook: wat is de overeenkomst tussen een parkiet en de bouwwereld? Op deze en vele andere vragen wordt in dit boek ingegaan.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.