Hier Fak Fak, Mariner meld u

de Martin Mariner vliegboot

Bart M. Rijnhout

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789086162024, geïllustreerd, 128 blz., August 2013
Formaat: 28.1 (h) x 21.3 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 607 gram.

Uitgever: Violaero

serienaam/reeks: Luchtspiegeling

redactie: Edwin Hoogschagen; Nico Braas

beschrijving

De Martin PBM Mariner vliegboot was gedurende de Tweede Wereldoorlog een echt werkpaard voor de Amerikaanse marine. De toestellen werden met veel succes ingezet in de strijd met onderzeeboten, deden reddingen op zee en verrichtten ontelbare transportvluchten.

Geen wonder dat het vliegtuig begin jaren vijftig door de Marineluchtvaartdienst werd gekozen als opvolger van de PBY Catalina. Er werden 17 Martin Mariners van het laatste type, de PBM-5A, aangekocht. Dankzij de zwaardere motoren was dit het meest snelle type en bovendien beschikte ze over een landingsgestel waardoor ze ook op de vliegvelden terecht kon.
Maar al snel zou blijken dat het geen gelukkige keuze was. De MLD verloor in krap vijf jaar 6 van deze vliegtuigen door ongevallen, hierbij kwamen in totaal 32 mensen om het leven. Waarna de Mariners aan de grond werden gehouden en er een vliegverbod volgde.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Tot zijn pensionering was Bart Rijnhout bijna 45 jaar beroepschauffeur in binnen- en buitenland, en later als stadsbuschauffeur in onze Residentie. Heeft zo'n 20 boeken geschreven over de luchtoorlog als wel over het openbaar vervoer. Verder is hij auteur van vele honderden artikelen in kranten, tijdschriften en voor de televisiemagazines. Nu brengt hij een serie boeken over de Marine Luchtvaart Dienst in zuidoost Azië en het echte verhaal van de tragedie van Broome.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.