B-24 Liberator detachement MLD op de Cocos eilanden 1

vliegend boven de koraalriffen

Bart M. Rijnhout

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 22.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789086162017, geïllustreerd, 128 blz., March 2020

Uitgever: Violaero

serienaam/reeks: Luchtspiegeling

redactie: Edwin Hoogschagen

beschrijving

B-24 Liberator's in dienst van de MLD
Een detachement van het 321de squadron van de Marineluchtvaartdienst vloog, onder Brits bevel in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog met twaalf B24 bommenwerpers. Zij vormden een detachement die met de vliegtuigen naar de Cocos-eilanden werden gedirigeerd met als taak om de Japanse scheepvaart zoveel mogelijk te verstoren. Op 15 juli 1945 werd de eerste 'anti-shipping-sweep' door de eenheid gevlogen en de laatste oorlogshandeling vond plaats op 11 augustus.

Na de capitulatie vlogen de Liberator's van het squadron bevoorradingsvluchten boven de kampen en dropten daar voedsel en medicamenten boven de bevrijdde krijgsgevangenen en geïnterneerden. In die zelfde maand werd er met een B-24 Liberator de bevrijdde Gouverneur-generaal van Nederlands Indië, Jonkheer Mr. A.W.L. Tjarda van Stakenborgh Stachouwer en legercommandant H. ter Poorten naar Nederland overgevlogen.

In 1946 werden de Liberator's afgevoerd. Deels overgedragen aan de RAF en een restant werd verschroot op een terrein tussen het burgervliegveld Perak en het Marine Vliegkamp Morokrembangan in Nederlands Indië.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.