Café Hesp

Parel aan de Amstel

Peter-Paul de Baar

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Café Hesp

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 9789086050239, geïllustreerd, 160 blz., October 2020
Formaat: 23.1 (h) x 19.1 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 486 gram.

Uitgever: Republiek, De

redactie: Frank Bakker

beschrijving

'Er waren eens drie gebroeders en zij heetten Hesp. Samen hadden zij een geliefd bierhuis.'

Met dit sprookjesachtige begin vangt stadshistoricus Peter-Paul de Baar de meer dan 125-jarige historie van het roemruchte Café Hesp aan.
Er valt veel te vertellen. Het op de Weesperzijde in Amsterdam-Oost gelegen café was niet zomaar alleen een bierhuis. Tot een kwarteeuw geleden was het heel veel méér dan een dranklokaal voor de dorstige buurtbewoner: limonadefabriek, likeurstokerij, wijn- en cognac-handel, met distributie in en buiten de stad.
Maar het was óók: ‘bijkantoor’ voor de redacties van de Volkskrant, Het Parool en Trouw (in de jaren 1965-1991), trefpunt voor het Surinaams verzet, ‘opvanghuis’ voor daklozen, inspiratiebron voor de makers van Jiskefet, feest- en sportcafé, Ajax-hangout.

Bekende Amsterdammers lieten en laten zich graag in Café Hesp zien en passeren in dit boek de revue, naast markante stamgasten met hun eigenaardigheden. Eén van de vele anekdotes: een vermogende klant die helemaal weg was van het café, liet het interieur zelfs nabouwen in zijn kantoor en bij hem thuis!
Café Hesp: 'never a dull moment'.

Familiegeschiedenis, stadsgeschiedenis en persgeschiedenis vloeien samen. Met aanstekelijk plezier beschrijft Peter-Paul de Baar het wel en wee van vier generaties Hesp en hun onderneming in een veranderende stad, maar ook hoe het Café Hesp verging in de jaren nadat de familie zich uit de horeca had teruggetrokken.
En nu, een ingrijpende verbouwing verder, straalt café-restaurant Hesp als nooit tevoren, glanzend als een ‘parel aan de Amstel’.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Peter-Paul de Baar (1952) is historicus en journalist. Van 1989 tot 2018 was hij hoofdredacteur van maandblad Ons
Amsterdam. Daarnaast is hij mede-oprichter en bestuurder van het Theo Thijssen Museum in de Amsterdamse Jordaan, en werkt aan een biografie van deze schrijver, onderwijzer en socialistisch politicus.
inhoudsopgaveInhoud
1 De Posthoorn, 1890-1921 7
2 Expansie 1921-1955 19
3 Les Trois Frères 1955-1965 47
4 Het Bijkantoor 1965-1991 63
5 Vrijbuitersjaren 1991-2018 113
6 Nieuwe wegen 143
Over de auteur 156
Dank! 156
Literatuur 157
Fotoverantwoording 157
Index 158
toelichtingHet meer dan 125 jaar oude Café Hesp was tot een kwarteeuw geleden heel veel méér dan een dranklokaal voor de dorstige buurtbewoner: limonadefabriek, likeurstokerij, slijterij, wijn- en cognac-handel, met distributie in en buiten de stad. Maar óók: ‘bijkantoor’ voor de redacties van de Volkskrant, Het Parool en Trouw, trefpunt voor het Surinaamse verzet, ‘opvanghuis’ voor daklozen, inspiratiebron voor de makers van Jiskefet, feest- en sportcafé, Ajax-hangout.
Familiegeschiedenis, stadsgeschiedenis en persgeschiedenis vloeien samen. Met aanstekelijk plezier beschrijft stadshistoricus Peter-Paul de Baar het wel en wee van vier generaties Hesp en hun onderneming in een veranderende stad, maar ook hoe het Café Hesp verging in de jaren nadat de familie zich uit de horeca had teruggetrokken. En nu, een ingrijpende verbouwing verder, straalt café-restaurant Hesp als nooit tevoren, glanzend als een ‘parel aan de Amstel’.
recensie citaat“De ruimte naast het café, met daarin eerst een slijterij en sinds 1991 een restaurant. Het is bij de laatste verbouwing weer heel anders ingericht. Het café zelf is nauwelijks veranderd. Er staat een andere bar, maar er zijn veel authentieke details. Het ademt de sfeer van vroeger.”recensie citaatBoek over roemrucht café aan de Amstel geeft fraai tijdsbeeld (en maakt dorstig).
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.