Het model en andere verhalen

Kurt Lob

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het model en andere verhalen

gebonden: € 14.95

ISBN: 9789086050093, geïllustreerd, 80 blz., November 2012
Formaat: 23.3 (h) x 15.6 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 279 gram.

Uitgever: Republiek, De

redactie: Frank Bakker

vertaald door: Gerda Meijerink

beschrijving

Het kunstenaarsmilieu vormt het decor voor vier bitterzoete verhalen die zich afspelen in de verzonken tijd van het interbellum. De schrijver roept een wereld op waarin de personages in hun zoektocht naar schoonheid en waarheid vaak bedrogen uitkomen en hun illusies verliezen. En waarin de speciale - soms erotisch geladen - verhouding tussen de kunstenaar en zijn model een opvallend motief is.
Het gebonden boek is rijk geïllustreerd; niet alleen in tekst maar ook in fraaie tekeningen en aquarellen wordt de sfeer van de verhalen door beeldend kunstenaar en boekillustrator Kurt Löb treffend weergegeven.

De verhalen verschenen eerder in het Duits en zijn vertaald door Gerda Meijerink.

Over de auteur:
Kurt Löb (Berlijn,1926) vlucht in 1939 vanuit zijn geboorteland voor de nazi's naar Nederland, waar hij door een dwaling van de bezetter de oorlogsjaren overleeft. Na een succesvolle loopbaan als illustrator van internationale literatuur (onder meer 'Gutenberg-Preis der Stadt Leipzig, 1993') en zijn dissertatie over duitstalige boekkunstenaars in Nederland (1994), begint hij op latere leeftijd met het schrijven van verhalen.
Tegenover zijn omvangrijke oeuvre als beeldend kunstenaar en boekillustrator is dat van de auteur Kurt Löb kwantitatief nog bescheiden. Maar hij toont er reeds een gedreven literaire 'Spätstil', waardoor hij ook mede door zijn achtergrond tot de laatste generatie van de uit Duitsland afkomstige exil-auteurs kan worden gerekend.

Omvang: 80 pagina's; Uitvoering: hardcover, full color binnenwerk.
Afmetingen: 23 (h) x 15 (b), staand
NUR: 304; A-boek, 14,95

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatVier verhalen van de kunstdocent, kunstenaar en boekillustrator Löb die oorspronkelijk in het Duits verschenen (vanaf 2008), geïllustreerd door de auteur zelf in diens typerende stijl en uitstekend vertaald door Gerda Meijerink. De verhalen spelen zich af in het interbellum en hebben een licht nostalgische sfeer. Stijl en setting - in alle verhalen in het kunstenaarsmilieu - doen sterk denken aan die van exil-auteurs, waarbij de auteur zich alsnog op latere leeftijd lijkt aan te sluiten. Ook licht fantastische elementen. Mooi uitgegeven.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.