Vol vertrouwen

werken met dreumesen en peuters geïnspireerd op de visie van Emmi Pikler

Jantine Peters; Jeanine Mulder

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Vol vertrouwen

paperback/ gebrocheerd: € 24.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085601234, geïllustreerd, 176 blz., May 2021
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 348 gram.

Uitgever: SWP

trefwoorden: emmi pikler gastouder grootouders kinderopvang ouders pedagogisch medewerker

beschrijving

In Vol Vertrouwen maak je kennis met het inspirerende gedachtegoed van de Hongaarse kinderarts en pedagoog Emmi Pikler. De Piklervisie gaat uit van een respectvolle, persoonlijke benadering van ieder kind. Daarnaast is er respect voor de ‘eigen tijd’ van jonge kinderen, waarin ze vrij kunnen spelen en zelfstandig ontdekken in een uitnodigend voorbereide omgeving. De kracht van dit boek schuilt in de combinatie van praktische theorie met concrete voorbeelden, inspirerende foto’s en nuttige tips. Vanuit vijf herkenbare thema’s maak je stap voor stap kennis met de Piklervisie. Ieder thema sluit af met een serie verwerkingsopdrachten.

De auteurs richten zich met Vol Vertrouwen op pedagogisch medewerkers in de kinderopvang die werken met jonge kinderen (1-4 jaar), maar ook ouders, gastouders en grootouders van een dreumes of peuter kunnen inspiratie opdoen. Jantine Peters en Jeanine Mulder zijn beiden Piklerpedagoog en hebben jarenlange praktijkervaring in de kinderopvang. Zij hebben tevens de gelijknamige training ‘Vol Vertrouwen’ ontwikkeld.

‘De auteurs hebben in dit boek de Piklervisie op een verrassende en begrijpelijke manier uitgewerkt voor kinderen van 1-4 jaar, niet alleen over het waaróm, maar vooral ook over het hóe van de Piklervisie. Dit boek biedt handvatten, die jouw werk als pedagogisch medewerker prettig en zinvol maken en het leven voor kinderen overzichtelijk en plezierig.’
Sjoukje Borbély-van der Spek
klinisch kinderpsycholoog en orthopedagoog
(van 1969-1982 werkzaam in het kindertehuis van Emmi Pikler)

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jantine Gerda Peters (1962) studeerde pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, waar ze in 1986 afstudeerde als orthopedagoog. Ze was van 1985-2015 werkzaam als pedagoog, leidinggevende, trainer en (beeld)coach bij en voor diverse organisaties in de kinderopvang. Ook gaf ze training en scholing aan ouders, binnen het onderwijs en de kraamzorg. Jantine is erkend Gordon-trainer, Video Interactie Begeleider, Mindfulness-trainer en Pikler-pedagoog. Sinds 2015 heeft ze een eigen Inspiratiebureau en is ze – behalve als pedagogisch trainer en coach - ook actief als mindfulness- en compassietrainer vanuit haar eigen cursusruimte op de natuurboerderij waar ze samen met haar man woont en werkt. Jantine is moeder van drie volwassen kinderen.

Jeanine is getrouwd met Egbert Mulder en samen hebben ze drie volwassen kinderen. Ze wonen met hun gezin in Zenderen. In 1994 is Jeanine met haar eigen kleinschalige
kinderopvangorganisatie, Kinderopvang Duimelot Zenderen, gestart.
Jeanine staat graag naast een ouder of (professionele) opvoeder om samen te kijken hoe de opvoeding, verzorging en begeleiding prettiger en plezieriger voor alle partijen kan verlopen.
Hierbij wil ze uitgaan van het competente kind. Heb vertrouwen dat een kind al veel (zelf) kan en dat wij als volwassenen hen op de weg naar volwassenheid mogen begeleiden.
Ze gaat daarbij uit van: 'Vertrouwen in de basis', vernoemd naar haar website waar Jeanine zich presenteert als Pikler-pedagoog.

Jeanine is pedagoog en is, naast het leiding geven aan haar eigen kinderopvangorganisatie, ook werkzaam als IKK Pikler Babytrainer en -coach. Haar kinderopvang Duimelot in Zenderen is op aanvraag te bezoeken voor een observatie met aanvullende informatie over de visie van Emmi Pikler.
Jeanine biedt een begeleide groep ‘SpeelRuimte’ voor ouder en kind aan. Daarnaast biedt ze aan aanstaande en jonge ouders ouderavonden en opvoedingsondersteuning.

Jeanine heeft de opleiding Pedagogisch Coach in Utrecht en Pedagogiek in Nijmegen gedaan. Momenteel is ze bezig met een Master Pedagogiek, in Zwolle, waarin ze onderzoek doet naar Pikler en VVE.
inhoudsopgaveInleiding 11
Hoofdstuk 1 Het competente kind 19
Hoofdstuk 2 Een goede band met ieder kind 39
2.1 Verzorgen met aandacht 39
2.2 Eten met plezier 64
Intermezzo Overgangsmomenten en dagritme 83
Hoofdstuk 3 Vrij spelen en zelfstandig ontdekken 93
3.1 De voorbereide speelomgeving 94
3.2 Kinderen met elkaar 126
Hoofdstuk 4 Samenwerken met ouders 149
Begrippenlijst 157
Bronnenlijst 163
Bijlagen 165
1. Speelgoedlijst voor dreumesen en peuters 166
2. Pikler® Verdrag Kinderopvang 169
Over de auteurs 173
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.