Technologische en sociale innovatie in de ouderenzorg.

De impact van COVID-19

Harry Woldendorp

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Technologische en sociale innovatie in de ouderenzorg.

paperback/ gebrocheerd: € 26.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085601036, 128 blz., December 2020
Formaat: 24.2 (h) x 17.2 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 289 gram.

Uitgever: SWP, Uitgeverij B.V.

serienaam/reeks: De organisatie van zorg

beschrijving

De ouderenzorg staat voor een noodzakelijke transformatie. De kosten zullen steeds meer gaan stijgen en de inzet van zorgprofessionals wordt steeds problematischer. In 2022 wordt een tekort verwacht van 70.000 zorgprofessionals en in 2023 meer dan 100.000. Dat tekort zal steeds verder gaan oplopen. Er is de noodzaak van een systeemtransformatie. Door de Corona problematiek zijn toepassingen als beeldbellen en monitoring op afstand opeens op grote schaal ingezet. Er is sprake van een toename van technologische innovatie.

Het implementeren van een nieuwe digitale werkwijze vergt verandering van gedrag, verandering van werkvormen en verandering van gebruik van ICT. Digitalisering moet onderdeel worden van de normale zorgpraktijk. Technologische en sociale innovatie helpen zorgprofessionals en cliënten op een andere manier werken. Het scheppen van de juiste randvoorwaarden blijkt essentieel voor een succesvolle implementatie van zorgtechnologie. Innovaties in de zorg werken als ze als normaal binnen de zorgpraktijk worden ervaren.

Technologische innovatie, professioneel handelen en verbinding met cliënten vormen één geheel. Door digitalisering wordt de relatie tussen cliënten en zorgverleners fundamenteel anders. Cliënten krijgen steeds meer zicht op hun eigen beperkingen en de handelwijze van professionals. Die ontwikkeling gaat leiden tot versterking van zelfregie voor cliënten en leidt tot een nieuw ontwerp van zorgprocessen. Bijvoorbeeld door de inrichting van een platform is het mogelijk om (technologische en digitale) innovaties op een intelligente manier te integreren in de levering van zorg. In dit boek wordt uitgewerkt dat technologische oplossingen gelijk op moeten gaan met sociale innovatie. Alleen als werken met digitalisering en zorgtechnologie onderdeel wordt van de zorgpraktijk is fundamentele vernieuwing mogelijk.

‘De Corona problematiek laat zien dat zorg in staat is te transformeren. Centraal daarin staat de relatie tussen cliënt en zorgprofessional. Belangrijk daarbij is dat technologie aantoonbaar meer waarde heeft. Zo ontstaan nieuwe vormen van zorg’. Joris van Eijck, voormalig directeur Zorg van Menzis

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Harry Woldendorp studeerde geschiedenis en culturele antropologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1990 is hij werkzaam als consultant en interimmanager in de ouderenzorg. In die periode is hij bezig geweest met de toepassingsmogelijkheden van de systeemleer in de zorg. In 2017 is hij met een aantal partners een nieuw zorgbedrijf begonnen: platformVmZ.
Juist door uit te gaan van de principes van zelforganisatie kom je volgens Harry tot een innovatieve bedrijfsvoering. Met PlatformVmZ heeft hij laten zien dat deze aanpak een nieuwe weg is binnen de ouderenzorg (www.platformvmz.nl). Naast PlatformVmZ is hij mede-oprichter van de CuraeVitel Balie (www.curaevitelbalie.nl) die diensten aanbiedt op het gebied van wonen, comfort, technologie en zorg. Beide bedrijven maken het voor senioren mogelijk zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.