Strijd om de kunst / Fight for the arts

Lucie van Heteren; Pascal Gielen; Quirijn van den Hoogen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Strijd om de kunst / Fight for the arts

paperback/ gebrocheerd: € 30.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085550631, geïllustreerd, 156 blz., October 2011, MUL
Formaat: 24.0 (h) x 16.0 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 289 gram.

Uitgever: Pallas Publications

beschrijving

Hoe belangrijk wordt theater in een samenleving gevonden? Welke betrokkenheid bij de relatie tussen kunst en samenleving is er nog? Bekommeren theatermaker, toeschouwer en beleidsmaker zich voldoende om de waarden van theater? En zijn er methoden die de functie van theater adequaat kunnen onderzoeken?

De houding ten opzichte van kunst in de samenleving is niet statisch. De overheid trekt zich deels terug en beschouwt kunst als een marktartikel. Theatermakers moeten zich steeds meer rekenschap geven van de gevolgen van een veranderende situatie. Wetenschappers doen pogingen de relatie tussen publiek en makers te onderzoeken.

'Strijd voor de kunst / Fight for the arts' is een liber amicorum voor Hans van Maanen, hoogleraar Kunst en Maatschappij aan de Rijksuniversiteit Groningen. De afgelopen decennia heeft Van Maanen zich beziggehouden met het functioneren van theater in de samenleving en de wijzen waarop dit systematisch onderzocht kan worden. Zijn bevindingen leidden tot zijn bemoeienis met overheidsbeleid. Via onderzoek kwam hij tot het ontwikkelen van methoden voor kunstsociologische benaderingen.

Dertien collega's gaan in op de vragen hoe de strijd voor de kunst gevoerd kan worden in beleid, wetenschap en praktijk. De bundel bevat bijdragen van Ton Bevers, Niek vom Bruch, Stijn Bussels, Eugène van Erven, Pascal Gielen, Lucia van Heteren, Quirijn van den Hoogen, Andreas Kotte, Rudi Laermans, Anneli Saro, Henri Schoenmakers, Klaas Tindemans en Kees Vuyk.

- Lucia van Heteren is wetenschappelijk medewerker Theaterwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen
- Pascal Gielen is directeur van het expertisecentrum Arts in Society, en hoofddocent in de Kunstsociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen
- Quirijn van den Hoogen is wetenschappelijk medewerker in Kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.