Beleidseconomie

een rationele onderbouwing van overheidsingrijpen

Barbara Baarsma; Carl Koopmans; Jules Theeuwes

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Beleidseconomie

paperback/ gebrocheerd: € 30.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085550334, geïllustreerd, 101 blz., June 2010
Formaat: 23.3 (h) x 15.6 (b) x 0.6 (d) cm. Gewicht: 166 gram.

Uitgever: Pallas Publications

beschrijving

Beleidseconomie als een landmeter die de grens trekt tussen markt en overheid.De aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam was een foute beslissing. De beslissing over de aanbesteding van thuiszorg had volgens de Tweede Kamer niet de gewenste resultaten. Twee voorbeelden uit een lange reeks beleidsbeslissingen die beter hadden gekund. Het is onmogelijk om alle verkeerde beslissingen uit te bannen, maar het is wel mogelijk om beslissingen beter voor te bereiden. Beleidseconomie helpt bij het nemen van betere beslissingen, omdat ze de vraag beantwoordt wanneer ingrijpen nodig is om een publiek belang te borgen. Ook brengt ze de maatschappelijke kosten en baten in kaart, zodat alleen gekozen wordt voor beleid met een positief saldo voor de samenleving. De samenleving moet steeds opnieuw kiezen tussen wat aan de markt kan worden overgelaten en wat de overheid naar zich toe moet halen. Beleidseconomie is als een landmeter die de grens trekt tussen markt en overheid.

- Barbara Baarsma is algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek en bijzonder hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam.
- Carl Koopmans is hoofd van het cluster Regio, Bedrijf en infrastructuur en onderzoeksdirecteur van seo Economisch Onderzoek en hoogleraar Infrastructuur en economie aan de Vrije universiteit amsterdam.
- Jules Theeuwes is wetenschappelijk directeur van seo Economisch Onderzoek en emeritus hoogleraar aan de universiteit van amsterdam.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.