Klimaatwerk

richtlijnen voor het museale binnenklimaat

Bart Ankersmit

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Klimaatwerk

paperback/ gebrocheerd: € 30.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085550259, 160 blz., November 2009
Formaat: 23.8 (h) x 17.0 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 396 gram.

Uitgever: Amsterdam University Press

serienaam/reeks: ICN Publicaties

beschrijving

Een voorstel voor een besluitvormingstraject voor het museale binnenklimaat in 4 stappen

Collectiebeherend Nederland ging altijd uit van strikte klimaatnormen. Deze werden gebruikt als ontwerpeisen en instelwaarden voor installaties en vervolgens deed de techniek de rest. Plaatsing van installaties bracht soms grote ingrepen in het gebouw met zich mee, evenals ruimteverlies en steeds hogere exploitatiekosten. Het vertrouwen op de techniek groeide en het gevoel heerste dat alle risico’s waren uitgesloten. Maar uit de praktijk blijkt niets minder waar.
In dit boek wordt een besluitvormingstraject voor het museale binnenklimaat voorgesteld dat bestaat uit 4 stappen. Daarin wordt recht gedaan aan de collectie, het gebouw en de waarden die in beide besloten liggen. Deze koppeling van waarden aan het te nemen besluit is nieuw. Ook nieuw is de observatie dat niet alle museale voorwerpen in dezelfde mate kwetsbaar zijn voor een verkeerd binnenklimaat. Klimaatwerk is bedoeld als naslagwerk voor diegene die verantwoordelijkheid draagt voor het museale binnenklimaat. Het biedt hulp bij het nemen van een weloverwogen beslissing over de optimale klimaatcondities voor het behoud van ons culturele erfgoed.

Bart Ankersmit is als senior onderzoeker bij het Instituut Collectie Nederland verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het uitdragen van kennis over het museale binnenklimaat en collectie risicomanagement.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveInhoudsopgave - 6[-]Voorwoord - 8[-]Inleiding - 10[-]Naar een nieuwe omgang met het binnenklimaat - 12[-]Stap 1: een waardestelling van collectie en gebouw - 18[-]Stap 2: de mogelijkheden van het gebouw - 28[-]Stap 3: de collectienoden - 34[-]Klimaatinvloeden op de collectie: relatieve luchtvochtigheid - 37[-]Klimaatinvloeden op de collectie: temperatuur - 77[-]De klimaatklassen en de risico's - 86[-]Stap 4: beheersing van het binnenklimaat - 92[-]Conclusies en aanbevelingen - 122[-]Verkorte handleiding - 126[-]Dankwoord - 129[-]Bijlagen - 130[-]Geraadpleegde literatuur - 146[-]Index - 156
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.