Macht en onmacht

een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting

Tinneke Beeckman

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Macht en onmacht

paperback/ gebrocheerd: € 20.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085426097, 288 blz., February 2015
Formaat: 21.6 (h) x 14.0 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 325 gram.

Uitgever: Bezige Bij b.v., Uitgeverij De

beschrijving

Parijs, 7 januari 2015. Twee geradicaliseerde moslims dringen het redactiegebouw van Charlie Hebdo binnen en schieten tien redactieleden neer. Frankrijk en de wereld reageren geschokt. De aanslag en de reacties daarop doen niet alleen vragen rijzen over vrijheid van meningsuiting en godsdienstkritiek, ze getuigen ook van een algemene radeloosheid over politieke ideeën die de samenleving vorm moeten geven.
In Macht en onmacht verkent Tinneke Beeckman de oorzaken van deze maatschappelijke vertwijfeling. Op erudiete wijze beschrijft ze hoe de commotie rond de aanslag in Parijs aantoont dat Verlichtingsidealen als het streven naar waarheid en gelijkheid definitief in onbruik zijn geraakt. In de plaats daarvan overheerst een ambigu postmodern denken, dat voortdurend verwarring schept en waarheidsaanspraken onmogelijk maakt. Ontsporingen als sinister fundamentalisme en hardnekkig neoliberalisme zijn daarvan het gevolg. Aan de hand van historische en actuele denkers legt Beeckman
de gevoeligheden van de hedendaagse democratie bloot en toont ze waar er mogelijkheden zijn van herstel. Een openbarend en noodzakelijk boek.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.