De NSB

onstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistsiche Beweging 1931-1935

Robin te Slaa; E. Klijn

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
De NSB

paperback/ gebrocheerd: € 49.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085068136, geïllustreerd, 939 blz., October 2009
Formaat: 24.1 (h) x 17.0 (b) x 5.5 (d) cm. Gewicht: 1603 gram.

Uitgever: Boom

redactie: A. Loeckx

beschrijving

De NSB
Ontstaan en opkomst van de Nationaal Socialistische Beweging, 1931-1935


De NSB is het oersymbool van rechts-extremisme in Nederland. In dit boek wordt de ontstaansgeschiedenis van de NSB voor het eerst systematisch en met gebruikmaking van alle beschikbare archieven beschreven.

In het interbellum kwamen in Nederland allerlei kleine radicale partijen op, geïnspireerd door het Italiaanse fascisme van Mussolini. De meeste verdwenen in korte tijd, doorgaans na inmenging van querulanten en politieke dwaallichten (de parallel met het heden dringt zich op).

De Nationaal Socialistische Beweging van ir. Anton Mussert, opgericht in 1931, was de eerste extreem-rechtse partij die langer standhield.

De historici Te Slaa en Klijn beschrijven hoe de NSB haar eigen nationale variant van het fascisme probeerde te ontwikkelen, maar zich niet kon onttrekken aan de invloed van Hitlers Derde Rijk. Het ‘Nederlandsche nationaal-socialisme’ kreeg daardoor steeds meer nazistische trekjes.
--------------------------------------------------------------------------------
Over de auteur(s):
Robin te Slaa (1969) en Edwin Klijn (1970) zijn beiden als historicus opgeleid aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Van hun hand verschenen verspreide artikelen over links- en rechts-extremisme en de NSB in Nederland.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.