Wilsbekwaamheid

weldoen, autonomie, identiteit

Neelke Doorn

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Wilsbekwaamheid

paperback/ gebrocheerd: € 33.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085068006, 180 blz., September 2009
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 216 gram.

Uitgever: Boom

beschrijving

Wilsbekwaamheid
Weldoen, autonomie, identiteit

Wanneer kan een patiënt wilsbekwaam worden geacht? Onder welke omstandigheden moet de wilsbekwaamheid van een patiënt vastgesteld worden? En wat is de rol van de behandelaar hierbij? Er is nog weinig consensus over de antwoorden op deze vragen.

Wilsbekwaamheid gaat in op het debat in de medisch-ethische en juridische literatuur, inclusief een schets van de vigerende juridische kaders. De auteur bekritiseert de gangbare benaderingen binnen de medische ethiek, die dikwijls uitgaan van een negatief autonomiebegrip. Aan de hand van de filosofen Kant, MacIntyre en Kierkegaard wordt een visie gegeven op de menselijke identiteit, die als leidraad dient bij de invulling van het wilsbekwaamheidsbegrip. Ook wordt aandacht besteed aan methoden en instrumenten om wilsbekwaamheid vast te stellen.

--------------------------------------------------------------------------------
Over de auteur(s):
Neelke Doorn studeerde civiele techniek en wijsbegeerte. Sinds 2007 is zij als promovendus verbonden aan de sectie Filosofie van de Technische Universiteit Delft. Zij is tevens werkzaam als onderzoeker aan het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar zij onderzoek doet naar vergeving en verzoening in publieke contexten.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.