Calvinisme en politiek

tussen verzet en berusting

E. van den Hemel

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Calvinisme en politiek

paperback/ gebrocheerd: € 24.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085066910, 168 blz., May 2009
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 233 gram.

Uitgever: Boom

beschrijving

Calvinisme en politiek
Tussen verzet en berustingWaar liggen de grenzen van religieus politiek engagement? Dit boek gaat over de politieke betekenis van het calvinisme en, op een groter vlak, de politieke vormen die religie kan aannemen. Ook in de 21e eeuw is deze kwestie nog zeer actueel.

Calvijn benadrukte dat de mens te zondig is om tegen de heerser in opstand te komen, maar dat de christen onder bepaalde omstandigheden het recht heeft om verzet te plegen. De geschiedenis van het politiek calvinisme speelt zich sindsdien af tussen deze twee polen: verzet en berusting. Meer dan eens stond het calvinisme aan de basis van grote politieke veranderingen. Dit boek behandelt vijf van deze cruciale momenten in de geschiedenis van het calvinisme: van Willem van Oranje, Abraham Kuyper, de Tweede Wereldoorlog en Apartheid tot een reflectie op de huidige politieke situatie.
--------------------------------------------------------------------------------
Over de auteur(s):
Ernst van den Hemel (1981) studeerde literatuurwetenschap, filosofie en Cultural Analysis aan de Universiteit Amsterdam en aan de universiteit Paris 8. Hij legt zich momenteel toe op een interdisciplinaire dissertatie over Johannes Calvijn.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.