Bibliotheek Descartes 1 Samenvatting van de muziekleer ; Persoonlijke aantekeningen ; Descartes' dromen ; Regels om richting te geven aan het verstand

Rene Descartes

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Bibliotheek Descartes 1 Samenvatting van de muziekleer  ...

paperback/ gebrocheerd: € 34.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085066576, 352 blz., November 2010
Formaat: 20.0 (h) x 13.2 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 483 gram.

Uitgever: Boom

redactie: Erik-Jan Bos; Han van Ruler

vertaald door: Jeanne Holierhoek; Rudolf Rasch; Corinna Vermeulen

beschrijving

Regels voor het verstand
Band 1
René Descartes

In band 1 is Descartes’vroegste werk in het Latijn opgenomen, waaronder Regels om richting te geven aan het verstand. Hij doet hierin een aanzet tot het formuleren van de juiste methode voor wetenschappelijk en filosofisch denken. Daartoe ontwerpt hij 21 regels. Het werk is onvoltooid, maar vormt de basis voor zijn latere methodiek. Naast de Regels vindt men in dit deel drie kleinere vroege werken, waaronder Descartes’ opmerkelijke muziektheorie en zijn opgetekende dromen.

Over de auteur(s):
René Descartes (1596-1650) was een Franse filosoof en wiskundige. Ook leverde hij bijdragen aan de natuurkunde en fysiologie. Hij legde de basis voor de zeventiende- eeuwse stroming van het rationalisme en wordt algemeen beschouwd als de vader van de moderne filosofie. Descartes woonde en werkte twintig jaar in Nederland waar hij ook zijn belangrijkste werken schreef: achtereenvolgens in Franeker, Amsterdam, Leiden, Deventer, Harderwijk, Utrecht, Amersfoort, Leeuwarden, Oegstgeest, Santpoort, Egmond aan den Hoef en uiteindelijk in Egmond Binnen.

Bibliotheek Descartes
Na Over de methode, Meditaties en De uitgelezen Descartes bereidt Uitgeverij Boom nu het verzameld werk van Descartes voor. Acht banden, met daarin vrijwel het complete wijsgerige en wetenschappelijke oeuvre in chronologische volgorde en een selectie van de correspondentie. De bibliotheek bevat veel nooit eerder vertaald werk. De bibliotheek wordt bezorgd door de internationale Descartes-experts Erik-Jan Bos (Universiteit Utrecht) en Han van Ruler (Erasmus Universiteit Rotterdam).

De filosofie van René Descartes wordt gezien als het fundament voor het moderne denken. Zijn cogito, ergo sum (ik denk, dus ik ben) was de eerste formulering van het moderne zelfbewustzijn.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.