God en psyche

verkenningen op het raakvlak van psychiatrie en religie

H. van Praag

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
God en psyche

paperback/ gebrocheerd: € 39.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789085063919,
Formaat: 21.1 (h) x 13.4 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 497 gram.

Uitgever: Boom

beschrijving

God en psyche
Verkenningen op het raakvlak van psychiatrie en religie

Het verband tussen psychiatrie en religie is lange tijd onbespreekbaar geweest. De redelijkheid van het geloof laat zien dat dit verandert. Het richt zich op ieder die geïnteresseerd is in de relatie tussen geloofsovertuiging en (gestoord) menselijk gedrag.

Volgens Freud was religiositeit een verschijnsel dat om behandeling vraagt. In de psychiatrie is de invloed van die opvatting groot geweest. Tot voor kort was religie taboe. Het speelde bij de diagnostiek en behandeling van stoornissen nauwelijks een rol en onderzoek op dit terrein was uiterst schaars.

Die situatie is aan het veranderen. Met de ontkerkelijking is de behoefte het leven een verticale dimensie te geven niet verminderd. Bij het bevredigen van die behoefte speelt religiositeit een voorname rol. In de psychiatrie mag men zo’n belangrijk domein van het menselijk bestaan niet negeren, wat men zelf ook mag geloven. De auteur gaat ervan uit dat religiositeit een normaal bestanddeel is van het belevingsrepertoire; hij ziet het als een belangrijk sturend mechanisme in het leven.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.