De verweesde school

Kennis, geloof en onderwijs in een democratische samenleving

Jan Dirk Imelman; Jos de Mönnink

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De verweesde school

paperback/ gebrocheerd: € 27.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789083121574, 240 blz., July 2021

Uitgever: ISVW Uitgevers

redactie: Nelleke Kat

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jan Dirk Imelman is emeritus hoogleraar geschiedenis en wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht. Hij begon zijn loopbaan als begeleider van jonge kinderen in een kindertehuis en was docent aan een basisschool, een pedagogische academie, een hbs voor meisjes, en een kunstacademie. Hij onderzoekt en becommentarieert nog steeds de richting en inrichting van het Nederlandse onderwijs.

Jos de Mönnink werkte als wijsgerig pedagoog bij het Christelijk Pedagogisch Centrum en het Katholiek Pedagogisch Centrum. Hij ondersteunde profit- en non-profitorganisaties bij de formulering en praktische realisatie van strategisch beleid. Momenteel is hij voorzitter van het college van bestuur van onderwijsstichting Veldvest.
toelichtingEen democratische samenleving vraagt om mondige volwassenen die zich verantwoordelijk weten voor wat ze geloven, weten en doen. De school is de weg naar die mondigheid. Een bemoeizuchtige politiek heeft deze
weg echter beschadigd. Markteconomisch denken, invoering van kundes… de ravage is groot. Ontdaan van haar vroegere kwaliteiten bleef de school verweesd achter.

Volgens onderwijsexperts Jan Dirk Imelman en Jos de Mönnink moet de school weer algemeen vormend worden. Zo kan die haar autonome plaats hernemen tussen de maatschappelijke werkterreinen (zoals de zorg, het recht, de godsdienst). In gesprek met gezaghebbende waarnemers van die terreinen vragen de auteurs wat daar wel en niet goed gaat, en wat zij van het onderwijs verwachten. Onder meer Europakenner Mathieu Segers, historicus Carin Gaemers, filosoof Ad Verbrugge, agronoom Rudy Rabbinge en imam Jamal Ahajjaj werken mee aan De verweesde school.

Een boek dat onderwijs in het hart raakt én in het hart van de samenleving plaatst.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.