Kinderen van de staat

Jeugdzorg in ademnood

Hélène van Beek

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Kinderen van de staat

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789083060200, geïllustreerd, 320 blz., October 2020
Formaat: 24.1 (h) x 16.1 (b) x 2.7 (d) cm. Gewicht: 555 gram.

Uitgever: Vrije Uitgevers, De

trefwoorden: desastreuze marktwerking gesloten instellingen jeugdzorg nl kampioen uithuisplaatsingen

beschrijving

Kinderen van de Staat. Jeugdzorg in ademnood

De wereld van de jeugdzorg staat in brand. Het is chaos. Kinderen en ook ouders zijn de slachtoffers. Er zijn wachtlijsten voor ongeveer alle soorten van jeugdzorg; hulp bij opvoedproblemen, bij leerproblemen, of bij autisme. Maar ook bij zeer ernstige psychiatrische aandoeningen als eetstoornissen of suïcidaliteit. Jaarlijks worden er zo’n 46.000 kinderen uit huis geplaatst en zitten er soms tot 3.000 kinderen in een gesloten instelling. Gemiddeld iedere week een zelfdoding. Kinderen die uit huis zijn geplaatst worden Kinderen van de Staat, maar voldoende toezicht van de staat ontbreekt. Kinderen worden toevertrouwd aan voogden en aan commerciële organisaties, waar gemotiveerde medewerkers op de vloer vaak overwerkt zijn. Marktwerking richt zich op omzet en concurrerende partijen drukken elkaar uit de markt ten koste van de kwaliteit van de jeugdzorg. Aanbestedende wethouders van gemeenten geven jeugdzorg in handen van private organisaties. Financiële structuren van die op winst beluste bedrijven zijn niet transparant.

Nederland is kampioen uit huis plaatsen. Kinderen komen hier meer dan in welk ander land in pleeggezinnen of instellingen terecht. Vaak ook in gesloten instellingen voor jeugdzorg, de zogeheten JeugdzorgPlus. Ze gaan achter tralies. Er is geweld, van personeel richting kinderen en agressie tussen de jongeren onderling. Kinderen belanden er, onder het mom van veiligheid, veelvuldig in de isoleercel. Naakt met alleen een mensonterende ‘scheurjurk’ aan. Kinderen van de Staat beschrijft ook hoe kinderen die in pleeggezinnen en in – gesloten – instellingen terechtkomen, soms levenslang zijn getraumatiseerd.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Hélène van Beek (1964) is onderzoeksjournalist. Zij werkt(e) onder meer voor dagblad Trouw en voor Zembla en ‘Witteman Ontdekt’ (VARA-tv). Van 2010 tot op heden maakte zij reportages voor Argos (onderzoeksjournalistiek VPRO-radio). Daarvoor was zij achttien jaar verslaggever voor dagblad De Gelderlander. Van Beek studeerde nieuwste geschiedenis en persgeschiedenis aan de Radbouduniversiteit Nijmegen. Ze volgde daarna de postdoctorale opleiding Journalistiek voor academici. Hélène van Beek is lid van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).inhoudsopgaveVoorwoord

Deel I
Kind van de rekening

Hoofdstuk 1: Kennismaking
Hoofdstuk 2: Ziek systeem
Hoofdstuk 3: De Praktijk
Hoofdstuk 4: Waarheid
Hoofdstuk 5: Weggerukt
Hoofdstuk 6: Opgesloten
Hoofdstuk 7: Putje
Hoofdstuk 8: Vikingmannetjes
Hoofdstuk 9: Geweld en commissies
Hoofdstuk 10: Trauma’s
Hoofdstuk 11: Generaties lang
Hoofdstuk 12: Black Box
Hoofdstuk 13: Meten is weten

Deel II
Desastreuze marktwerking

Hoofdstuk 14: Twee reuzen
Hoofdstuk 15: Het andere Antonius
Hoofdstuk 16: Waanzinnige gevolgen
Hoofdstuk 17: Politiek aan zet
Nawoord
toelichtingDe auteur werkte drie jaar aan Kinderen van de Staat. Ze interviewde vele jongeren en hun ouders, werknemers en deskundigen uit de jeugdzorg, alsmede jeugdrechtadvocaten. Ze raadpleegde alle actuele onderzoeken en literatuur. En ze haalde geheime informatie naar boven over een omstreden aanbesteding voor gesloten jeugdzorg. Een actueel zwartboek dat maatschappelijke en politieke gevolgen zal hebben.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.