Een graf / Numa, een legende

Juan Benet

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Een graf / Numa, een legende

paperback/ gebrocheerd: € 19.00

ISBN: 9789083046730, 128 blz., May 2021
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 177 gram.

Uitgever: Uitgeverij Kievenaar

vertaald door: M. Vanderzee

beschrijving

Juan Benet (1927-1993) is ongetwijfeld een van de de belangrijkste Spaanse schrijvers uit de tweede helft van de twintigste eeuw. In 1967 als absolute literaire buitenstaander doorgebroken met de roman Je zult terugkeren naar Región zou hij het panorama van de Spaanse literatuur in de volgende twee decennia ingrijpend veranderen en veel invloed uitoefenen op (jongere) medeschrijvers, onder meer Javier Marías. Ook internationaal ondervond zijn werk veel weerklank.
Het werk van Benet is – net als dat van Kafka of Onetti – volkomen uniek en onvergelijkbaar. Onstuitbaar en intens, komt in zijn werk de taal zelf aan het woord, als een oneindige, innerlijke kracht die in een barokke ritmiek uitbarstend een eigen wereld schept, genaamd Región. De wereld van Región drukt de onverbrekelijk band uit die er bij Benet tussen de (literaire) cosmogonie en de taal bestaat en is te beschouwen als een soort spiegeling of simulacrum van Spanje, inclusief de meest ingrijpende historische gebeurtenis uit zijn recente verleden, de Burgeroorlog.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveIn de twee novellen van deze bundel keert Benet opnieuw terug naar Región: er worden belangrijke personages in uitgediept die al in zijn eerste roman zijn te vinden. In Numa is dat de gelijknamige opziener die in een ogenschijnlijk zinloze en absurde situatie een berg bewaakt en verdedigt tegen indringers terwijl rondom de oorlog woedt. In Een graf – een sarcastische parodie op het spookverhaal en een suggestieve, antiromantische liefdesroman ineen – een naamloos jongetje dat tijdens de oorlog op een groot landgoed aan zijn lot wordt overgelaten.
De novellen vormen een uitstekende inleiding op de roman Je zult terugkeren naar Región, die binnenkort ook door Uitgeverij Kievenaar zal worden gepubliceerd.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.