De Haagse streken van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh in Den Haag

Feikje Wimmie Hofstra

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De Haagse streken van Vincent van Gogh

gebonden: € 29.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789083035604, geïllustreerd, 224 blz., October 2019
Formaat: 30.7 (h) x 21.7 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 1228 gram.

Uitgever: Uitgeverij Hofcultuur

illustrator: Coen Schoonhoven

trefwoorden: brieven delft den haag fietsroutes haagse school kunst kunstenaar leidschendam negentiende eeuw rijswijk scheveningen schilderijen van ...

beschrijving

Gij zult dat wel met mij eens zijn dat den Haag een zeer eigenaardige plaats is. Het is eigentlijk ’t centrum van de kunstwereld in Holland en tegelijk zijn de omstreken gevarieerd en zeer mooi, zoo dat men er altijd werken kan.’

Vincent van Gogh (1853-1890) is één van de opvallendste en geniaalste kunstenaars uit de negentiende eeuw. In 2019 is het 150 jaar geleden dat hij zich in Den Haag vestigde. Nergens in zijn volwassen leven woonde en werkte hij langer dan in Den Haag (1869-1873 en 1881-1883). Het Haagse verhaal is buitengewoon boeiend en nog vrijwel onbekend. Van Gogh is Den Haag en haar kunstenaars schatplichtig voor zijn artistieke en culturele ontwikkeling. Hij leefde inde negentiende eeuw op het kruispunt van oud en nieuw. Geen enkele kunstenaar geeft het schrijnende standsverschil, de industrialisatie en uitbreiding van de stad zo treffend weer als Van Gogh. Inspiratie vond hij niet alleen in de stad, maar ook in Scheveningen en de landelijke omgeving van Rijswijk, Voorburg en Leidschendam.

Het boek is het resultaat van uitgebreid onderzoek dat in de afgelopen jaren door kunsthistorica F.W. Hofstra, MA is gedaan. Nieuwe locaties en inzichten zijn in het boek verwerkt. Daarnaast vertelt het veel over de ontwikkeling van Van Gogh als beginnend kunstenaar en de atelierpraktijk in de negentiende eeuw. Aan de hand van de locaties wordt het verhaal van Vincent van Gogh verteld. Brieven, kunstwerken en locaties worden met elkaar verbonden. De lezer kan de catalogusnummers los lezen, maar kan ook wandelend, varend of op de fiets van locatie naar locatie reizen.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Wimmie Hofstra is een innovatief ondernemer in de culturele sector met een kunsthistorische en marketing achtergrond. Door Haagse cultuur(historie) te behouden, te delen en te beleven geeft zij erfgoed toekomst. Zij nam het initiatief om de Vincent van Gogh Experience Den Haag op te richten met als doel de grootste kunstenaar van de negentiende eeuw, Vincent van Gogh, in Den Haag op de kaart te zetten. Nergens woonde en werkte per hoofd van de bevolking meer kunstenaars dan in Den Haag. In de stad en haar omgeving kan men de ontwikkeling van Van Gogh op de voet volgen.
In 2017 richtte Wimmie Hofstra het Buitenmuseum, Schilderrijk Den Haag op. Uniek voor Nederland, aangezien bezoekers, bewoners en toeristen toegang krijgen tot woonhuizen en ateliers van beroemde schilders, denkers en bewoners uit onze twee Gouden Eeuwen (zeventiende en negentiende eeuw).
inhoudsopgaveRoute 1: stad: Den Haag
Route 2: weilanden: Den Haag - Rijswijk - Voorburg - Leidschendam
Route 3: strand: Den Haag - Scheveningen
toelichtingTegenwoordig wordt Van Gogh gezien als een van de grootste kunstenaars aller tijden en kent iedereen het dramatische verhaal van de excentrieke man. Minder bekend is dat Den Haag voor deze kunstenaar een doorslaggevende rol heeft gespeeld. Hier zijn de fysieke plekken van herinnering verbonden met de kunstwerken en brieven. In de hofstad en haar directe omgeving kunt u Van Gogh op de voet volgen. Zijn eerste brieven, zijn eerste schilderijen, zijn eerste gebruik van hulpmiddelen als het perspectiefraam en een houten tekenlijst en zijn eerste betaalde opdracht, hebben allemaal een Haagse oorsprong. Den Haag was maar liefst zes jaar lang de verblijfplaats van Van Gogh en stond voor de kunstenaar symbool voor een leven lang inspiratie.
In 2019 is het 150 jaar geleden dat hij zich in Den Haag vestigde.

J. van Gogh, de kleinzoon van Vincents broer Theo, schreef het voorwoord in dit boek en beveelt het boek van harte aan.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.