Voetbalstad Berlijn

Een geschiedenis in 50 verhalen

Joris van de Wier

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Voetbalstad Berlijn

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789083035505, 320 blz., December 2019
Formaat: 20.0 (h) x 14.0 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 332 gram.

Uitgever: Staantribune Media

redactie: Michiel Kraijkamp; Floris Mreijen; Gerlof-Joris Arendshorst

beschrijving

Joris van de Wier was elf jaar oud toen de Berlijnse Muur viel. Die beelden staan nog altijd op zijn netvlies gebrand. De volgende dag vertelde zijn leraar op school dat de wereld die we tot nu toe kenden totaal zou veranderen. Dat maakte indruk op Van de Wier. De val van diezelfde Muur, dit jaar precies dertig jaar geleden, is dan ook een van de redenen waarom hij dit boek heeft geschreven.

In Voetbalstad Berlijn beschrijft Van de Wier de opmerkelijke voetbalhistorie van de Duitse hoofdstad. Niet alleen de geschiedenis van de bekendste clubs Union Berlin en Hertha BSC, maar ook die van Tennis Borussia Berlin, BFC Dynamo en voormalig topclub Vorwärts Berlin.

Ook de kleinere verenigingen ontbreken niet in Voetbalstad Berlijn. Behalve Hertha, Tennis Borussia en Union hebben er nog twee Berlijnse clubs in de Bundesliga gespeeld: Tasmania Berlin en Blau-Weiss Berlin. Het duurde voor beide maar één seizoen en de Tasmanen waren zelfs zo slecht dat zij nog altijd het negatieve record in handen hebben van slechtste club ooit op het hoogste niveau. Daarnaast bezocht de Staantribune-redacteur BFC Germania, de oudste club van Duitsland, sprak hij met Holocaust-overlevers bij het Joodse Maccabi Berlin, en ging hij langs THC Franziskaner en Polar Pinguin, twee clubs die ontstaan zijn uit de Berlijnse kraakbeweging. En wat heeft David Hasselhoff met de val van de Muur te maken?

Berlijn is een wat ondergewaardeerde, maar razend interessante voetbalstad, was de conclusie van de journalist na het schrijven van dit boek. Het ontbreken van een echte topclub wordt ruimschoots gecompenseerd door de vaak bizarre geschiedenis van de Berlijnse clubs.

'Voetbalstad Berlijn' is een uitgave van Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.