Ladders tegen wolken

Excelleren in het 5e innovatietijdperk

Hans Bakker; Dirk-Jan de Bruijn; Michiel Jak

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Ladders tegen wolken

paperback/ gebrocheerd: € 19.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789083020303, geïllustreerd, 204 blz., September 2020
Formaat: 25.4 (h) x 17.9 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 418 gram.

Uitgever: Publiek Denken

trefwoorden: innovatie systeeminnovatie

beschrijving

Ingewikkelde systeeminnovaties – denk aan transities in energie, mobiliteit, klimaat, veiligheid, zorg – hebben meer nodig dan kortetermijnsturing en micromanagement. Die vragen om een aanpak waarin het ecosysteem (‘think big,start small, act now’) centraal staat, er sprake is van een sluitende collectieve value case, het gedeelde hogere doel wordt gecombineerd met het individuele belang én zowel publieke als private partijen actief participeren, zonder dat een van hen de baas speelt. Een aanpak die is gebaseerd op twee essentiële ervaringen: meer dan 90 procent van de innovaties komt tot stand tussen organisaties en technologie is slechts in een kwart van de gevallen de echte driver. Wat de noodzaak van professioneel georganiseerd netwerkleiderschap (waarbij een coalition of the willing wordt gevormd uit alle 4 O’s: Overheden, Ondernemers,Onderwijs- en kennisinstellingen en Omgeving) en het dominante belang van sociale innovaties onderstreept. Vanwege dit unieke karakter – wat in bestaande innovatietheorieën onvoldoende tot uiting komt –introduceren de auteurs Hans Bakker, Dirk-Jan de Bruijn en Michiel Jak deze aanpak als het 5e innovatietijdperk. Een benadering die ze zelf in de praktijk in honderden vlieguren meerdere malen hebben mogen toepassen. In dit boek maken ze inzichtelijk hoe die nieuwe vormen van sturing en leiderschap eruitzien en in de o zo taaie praktijk succesvol kunnen worden toegepast. Uiteraard voorzien van lessons learned: want iedere innovatie is anders. Bovendien: trial and error betekent regelmatig je neus stoten waarbij het helpt als je leert van je fouten én deze ook durft te delen. De verhalen van de auteurs zijn getoetst aan de ervaringen van een tiental ‘innovatietoppers’; deskundigen die excelleren in het het organiseren van vormen van systeeminnovaties.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingIngewikkelde systeeminnovaties – denk aan transities in energie, mobiliteit, klimaat, veiligheid, zorg – hebben meer nodig dan kortetermijnsturing en micromanagement. Het 5e innovatietijdperk vraagt om een aanpak waarin het ecosysteem (‘think big, start small, act now’) centraal staat, er sprake is van een sluitende collectieve value case, het gedeelde hogere doel wordt gecombineerd met het individuele belang én publieke als private partijen actief participeren, zonder dat een van hen de baas speelt. Een aanpak die is gebaseerd op twee essentiële ervaringen: meer dan 90 procent van de innovaties komen tot stand tussen organisaties en technologie is slechts in een kwart van de gevallen de echte driver. Dat vraagt om professioneel georganiseerd netwerkleiderschap (waarbij een coalition of the willing wordt gevormd uit alle 4 O’s: Overheden, Ondernemers, Onderwijs- en kennisinstellingen en Omgeving) en onderstreept het dominante belang van sociale innovaties.

Uiteraard is daarvoor aanstekelijk voorbeeldgedrag nodig, om risico’s in lijn te brengen met de te verzilveren kansen, handelingsruimte en handelingsperspectief te creëren, duurzame verbindingen met hoofdprocessen tot stand te brengen en wederzijds begrip te tonen. Door de genoemde ecosysteem-benadering hoeven problemen niet per se te worden opgelost op het niveau waarop ze zijn ontstaan. Daarvoor zijn compleet andere vormen van sturing en leiderschap noodzakelijk.

Auteurs zijn Hans Bakker, Dirk-Jan de Bruijn en Michiel Jak. In dit boek maken ze inzichtelijk hoe die nieuwe vormen van sturing en leiderschap eruitzien en in de o zo taaie praktijk succesvol kunnen worden toegepast. Uiteraard voorzien van lessons learned: want iedere innovatie is anders. Bovendien: trial and error betekent regelmatig je neus stoten waarbij het helpt als je leert van je fouten én deze ook durft te delen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.