Over ziek zijn

Hoe gaat het met je? - Gods Ruïne

Virginia Woolf; Lieke Marsman; Mieke van Zonneveld; Deryn Rees-Jones

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Over ziek zijn

gebonden: € 20.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789083018386, 100 blz., October 2020
Formaat: 21.7 (h) x 14.4 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 247 gram.

Uitgever: uitgeverij HetMoet

serienaam/reeks: Open Archief

vertaald door: Monique ter Berg

beschrijving

De uitgave Over ziek zijn bevat, gecombineerd met bijdragen van drie hedendaagse dichters, de eerste Nederlandse editie van Virginia Woolfs On being ill in een vertaling van Monique ter Berg. Woolf schreef Over ziek zijn terwijl ze weken aan een stuk aan bed gekluisterd was. Lieke Marsman en Mieke van Zonneveld werden op jonge leeftijd getroffen door kanker. Deryn Rees-Jones raakte besmet met het Covid-19 virus. Zij schreef bij deze uitgave een inleidend voorwoord.

‘De hele dag en de hele nacht grijpt het lichaam in,’ merkte Virginia Woolf. Des te vreemder dat schrijvers zich voorhielden ‘dat het lichaam een glasplaat is waar de ziel helder en duidelijk doorheen schijnt.’

Net als Woolf constateert Marsman dat ziek zijn de kritische waarneming kan verscherpen: ‘Ziek zijn zet alles op z’n kop, en in de chaos die ontstaat, doemen abstracte beleidsbeslissingen op als in de praktijk gebrachte dictaten die bepalen of de afdeling waarop je ligt wel of niet onderbezet is.’

Van Zonneveld verwonderde zich over de ‘vlagen van vreugde’ tijdens haar ziekste momenten. Ze vond nieuwe religieuze verdieping. Tien jaar na dato merkt ze dat de normaliteit de twijfel soms weer uitnodigt. ‘Als de dood zich opnieuw aandient, hoop ik dat mijn sceptische alter-ego in een rivier van genade verzuipt,’ schrijft ze.

Woolf vraagt zich in haar essay af of het thema ‘ziekte’ in de literatuur niet net zoveel aandacht zou moeten krijgen als liefde, jaloezie en macht. Over ziek zijn geeft het die aandacht.Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Virginia Woolf (1882- 1941)) was een Britse schrijfster,; haar werk wordt wereldwijd gelezen en bestudeerd. Verschillende literaire, feministische en artistieke initiatieven, prijzen en beurzen zijn naar haar vernoemd.

Deryn Rees-Jones is dichter en hoogleraar poëzie aan de Universiteit van Liverpool In 2012 won ze de T. S. Eliot-Prijs met haar bundel Burying the Wren.

Lieke Marsman is schrijver, dichter en filosoof. Haar poëziedebuut Wat ik mijzelf graag voorhoud (2011) werd bekroond met de C. Buddingh' prijs.

Mieke van Zonneveld is dichter, letterkundige en docent Nederlands. In 2019 werd haar de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs toegekend voor haar bundel Leger.
inhoudsopgaveVirginia Woolf Over ziek zijn
Lieke Marsman Hoe gaat het met je
Mieke van Zonneveld Gods ruine
voorwoord van Deryn Rees-Jones
toelichtingIedereen weet inmiddels dat ziekte geen ondergeschikt onderwerp is in het leven van een mens. Over ziek zijn belicht het thema in de literatuur ten tijde van Virginia Woolf en onze generatie nu. Het oorspronkelijk in 1930 gepubliceerde essay van Woolf werd nog niet eerder in het Nederlands vertaald. Samen met bijdragen van de Engels- Welshe dichter en Woolf-kenner Deryn Rees-Jones en van hedendaagse Nederlandse auteurs en dichters Mieke van Zonneveld en Lieke Marsman, is Over ziek zijn een eigentijdse en tegelijkertijd tijdloze bundel met een thema waar niemand om heen kan. Sinds ziekte vaak een grote rol in het leven van een mens speelt, zou het niet net zoveel aandacht in de literatuur moeten krijgen naast thema’s als liefde, jaloezie en macht, stelt Virginia Woolf zich in haar essay de vraag. Met Over ziek zijn, geven we haar die aandacht.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.