De organische groei van een assetmanagementsysteem

Case: ProRail

Jan Swier

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De organische groei van een assetmanagementsysteem

paperback/ gebrocheerd: € 26.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789083015408, geïllustreerd, 347 blz., July 2019
Formaat: 23.3 (h) x 15.5 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 550 gram.

Uitgever: Jan Swier

beschrijving

Assetmanagement van fysieke assets is relatief nieuw. In 2004 verscheen er een eerste richtlijn in Europa (PAS 55) en die is in 2014 vervangen door de internationale norm ISO 55000. De norm beschrijft goed wat er nodig is voor een assetmanagementsysteem in de vorm van een soort checklist, maar geeft weinig praktische informatie over hoe je het organiseert, waar je begint, wat de kritische mijlpalen zijn e.d. Er worden kostenreducties en prestatieverbetering beloofd, maar het is onduidelijk hoe die worden gerealiseerd. Dit boek geeft dat inzicht wel. Een casestudie over de ontwikkeling van het assetmanagementsysteem bij ProRail, de railinfra manager van Nederland, vormt hiervoor de basis.

De ontwikkeling begon in de jaren negentig van de vorige eeuw toen de spoorsector ingrijpend werd hervormd. De railinfrastructuur werd afgesplitst van het spoorwegbedrijf NS en gelijktijdig werden het ingenieursbureau en het onderhoudsbedrijf geprivatiseerd. Binnen enkele jaren transformeerde een traditioneel infrabeheerder met vierduizend medewerkers naar een zelfstandige infra manager met achthonderd personeelsleden. Dit boek gaat over de wijze waarop ProRail vanaf de grond een assetmanagementsysteem heeft opgebouwd. Het beschrijft de essentie en principes, de organisatie en benodigde instrumenten, de invloed van omstandigheden, gerealiseerde resultaten en sluit af met zeven lessen die er zijn geleerd. Deze illustratieve case laat zien wat er in de praktijk komt kijken bij het ontwikkelen en implementeren van een assetmanagementsysteem.

Jan Swier (1951) kent de railinfra sector goed. Hij werkte bij het ingenieursbureau van NS, in het onderhoud van spoorbruggen en was manager van een stafgroep. Na het verzelfstandigen van de infra organisatie heeft hij als intern adviseur en projectleider zijn bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het assetmanagementsysteem. Hij is een expert op het gebied van assetmanagement, het uitbesteden van onderhoud, het modelleren van kosten en prestaties, en benchmarken. Hij deelt zijn kennis en ervaringen met andere infra managers, bedrijven, studenten en op congressen.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Jan Swier (1951) kent de railinfra sector goed. Hij werkte bij het ingenieursbureau van NS, in het onderhoud van spoorbruggen en was manager van een stafgroep. Na het verzelfstandigen van de infra organisatie heeft hij als intern adviseur en projectleider zijn bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het assetmanagementsysteem. Hij is een expert op het gebied van assetmanagement, het uitbesteden van onderhoud, het modelleren van kosten en prestaties, en benchmarken. Hij deelt zijn kennis en ervaring met andere infra managers, bedrijven, studenten en op congressen. inhoudsopgaveVoorwoord
Inleiding en structuur boek

Deel I: OMSTANDIGHEDEN en ORGANISATIE
1. Railvervoer en overheid
2. Bedrijfsmodel railvervoer
3. Infra manager ProRail
4. Uitbesteden onderhoud

Deel II: HET ASSETMANAGEMENTSYSTEEM
5. Essentie en groeimodel AM
6. AM-systeem en organisatie
7. Prestaties
8. Kosten
9. Activiteiten en Risico’s
10. Voorbeelden integraal AM
11. Benchmarks ProRail

Deel III: REFLECTIE en AFSLUITING
12. Lessen & toekomstverwachting
13. Epiloog

Deel IV: BIJLAGEN, INDEX en TOELICHTINGEN
toelichting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.