Het perron

Sofie Smit

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het perron

gebonden: € 21.99: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789083015101, 286 blz., June 2020
Formaat: 20.8 (h) x 13.3 (b) x 2.9 (d) cm. Gewicht: 458 gram.

Uitgever: Sofie Smit - schrijver en boekkunstenaar

redactie: Sandra Bernart

fotografie: Toni Frissell

beschrijving

'Zonder schaduw geen besef van het licht'

Engeland, jaren '50
Een perron
Een vrouw
Een man
Spreken elkaar niet
Raken elkaar diep
Zonder het te weten

Twee onbekenden bewegen elkaar over het spoor van donker en licht.

Het perron is een roman over de genezende kracht van een korte ontmoeting.

'Dit is geen boek om snel te lezen. Ik lees elke dag een paar pagina's, want het is poëzie. Een pareltje.'

'Dit boek is zo ontzettend mooi! Er zit zoveel diepgang in. Het raakt me.'

'Wat heeft dit boek veel voor me en met me gedaan.'

'Onze leesclub was onder de indruk. Het is een prachtig boek. Kwetsbaar, bijzonder, een juweeltje. Een aanrader!'

Sofie Smit (1981) is antropoloog en boekkunstenaar. Ze deed onderzoek naar healing en maakte verschillende boeken. Waaronder Het is de Liefde en Alles is gevoel. In haar werk vertellen woorden, vormgeving en materialen samen het verhaal. Zo is Het perron gebonden met zwart garen, waardoor donkere lijnen ontstaan, heeft het boek een open rug en is het gedrukt op extra zacht papier. Deze aspecten symboliseren de verbindingen tussen de personages, de (herinnerings)sporen die beide reizigers volgen en de kwetsbaarheid die ze nodig hebben om zichzelf te helen.

www.sofiesmit.nl

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Sofie Smit (1981) is antropoloog en boekkunstenaar. Ze deed onderzoek naar healing en maakte verschillende boeken. Waaronder Het perron, Het is de Liefde en Alles is gevoel.
In haar werk vertellen woorden, vormgeving en materialen samen het verhaal. Zo is Het perron gebonden met zwart garen, waardoor donkere lijnen ontstaan, heeft het boek een open rug en is het gedrukt op extra zacht papier. Deze aspecten symboliseren de verbindingen tussen de personages, de (herinnerings)sporen die beide volgen en de kwetsbaarheid die ze nodig hebben om zichzelf te helen.
In 2016 gaf ze onder de naam Sofie Heleen van Hapert haar eerste zelf geïllustreerde en handgebonden boek uit: Het is de Liefde, een novelle. Daarna heeft ze vier handgebonden titels uitgebracht waarvan één was tentoongesteld in galerie Ma-Wah in Londen. In 2018 werd haar kortverhaal Waaghals als één van de mooiste vijf verhalen gekozen voor de bundel van de Prijs voor Eindhovens Schrijftalent. Het perron uit 2019 is haar debuutroman. In 2020 gaf ze drie van haar handgebonden titels opnieuw uit, ditmaal in een vernieuwde vorm.
Naast haar schrijfwerk geeft ze workshops in bevrijdend schrijven. Ze woont samen met haar partner en hun twee zonen in Best.
toelichtingWat als de stille aanwezigheid van een onbekende medereiziger je diep raakt?

In Het perron bewegen twee onbekenden elkaar over het spoor van donker en licht. De manier waarop de vrouw en de man elkaar bewegen ontvouwt zich op bijzondere wijze. Elke dag, van de negen dagen waarin Het perron zich afspeelt, wordt in meer detail beschreven. Hierdoor leer je de hoofdpersonen langzaam, als in een ontmoeting met een vreemde, steeds beter kennen.

De vrouw kijkt iedere ochtend uit naar haar trein vanaf haar vaste plek op het perron. Daar fantaseert ze over de levens van haar perrongenoten. Waar reist zij naartoe? En kan haar verbeelding haar daar helpen? Tot hoe ver durft zij de herinneringssporen naar haar jeugd te volgen?

De man reist voor het eerst met de trein en bezoekt zijn zieke moeder. Hij vraagt zich af wie zij is. Kent hij haar wel? En zij hem? Durft hij haar te laten zien wie hij werkelijk is?

Gaandeweg voelen beide reizigers hoeveel hun woordeloze verbinding voor hen betekent.

Het perron is een roman over de genezende kracht van een korte ontmoeting.

'Dit is geen boek om snel te lezen. Ik lees elke dag een paar pagina's, want het is poëzie. Een pareltje.'

'Wat heeft dit boek veel voor me en met me gedaan.'

'Onze leesclub was onder de indruk. Het is een prachtig boek. Kwetsbaar, bijzonder, een juweeltje. Een aanrader!'

'Dit boek is zo ontzettend mooi! Er zit zoveel diepgang in. Het raakt me.'
recensie citaatOp het eerste gezicht lijkt er niet veel te gebeuren, maar dat maakt het verhaal zo goed, want juist in die diepere laag, daar gebeurt immens veel. Daar zie, lees en vooral voel je wat er met de hoofdpersonen gebeurt. Ze worden op zo'n sterke manier neergezet, je wordt bijna zelf het personage.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de prachtige schrijfstijl waarmee elke handeling, gedachte en gebeurtenis wordt neergezet. Zo gedetailleerd en mooi weergegeven dat het bijna poëtisch is.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.