De bijtjes van Juliette en Juliaan

Peter De Clerck

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De bijtjes van Juliette en Juliaan

gebonden: € 9.95

ISBN: 9789082949476, geïllustreerd, 22 blz., March 2020
Formaat: 16.0 (h) x 16.0 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 196 gram.

Uitgever: Van Driel Publishing

vertaald door: Heinrich Walgraeve

illustrator: Leontine Gaassenbeek

beschrijving

Zoek de bloem en leer samen met imkers Juliette en Juliaan over het leven van de bijen. Een vrolijk en educatief boek voor kinderen vanaf 2 jaar.

Cherchez les fleurs et apprenez tout sur la vie des abeilles ensemble avec les apiculteurs Juliette et Julien. Un livre joyeux et éducatif pour enfants à partir de 2 ans.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Peter De Clerk heeft naast zijn werk als onderwijsinspecteur onder meer een passie voor Brugge. Hij geeft les aan gidsen in opleiding en ontwikkelde mee aan de app iBruges. In die context kwam hij in aanraking met de originele boekjes: ‘Het zwaantje van Brugge’.

Van het één kwam het ander. Als beginnend hobby-imker en vanuit zijn engagement om lees- en luisterplezier bij jonge kinderen te promoten, groeide de uitdaging om iets met en voor de bijen te doen. De uitdaging was er. Het boekje volgde… en ja, hij geeft al zijn koninginnen de naam Juliette.
toelichtingPeter De Clerck:
Het hoeft geen betoog dat de bijen het niet onder de markt hebben. Bovendien is ook in Vlaanderen iedereen er ondertussen wel van overtuigd dat ‘zonder de bijen geen eten’ alle waarheid bevat.

Vandaar dat zowel de overheid als gemeenten als particuliere organisaties sterk inzetten op de sensibilisering ten aanzien van de bijen. Als nooit tevoren rijzen de bloemenperken met bijvriendelijke bloemen uit de grond, drommen kandidaat imkers naar voor en popelen gemeenten om zich de meest bijenvriendelijke gemeente te mogen noemen. Er is jaarlijks in Vlaanderen zelfs de ‘week van de bij’.

We weten allemaal dat bijen altijd al zowel mysterieus zijn als populair. Bij dat laatste hoeven we maar te denken aan Maja de bij. En zelfs op vandaag komt plots een ontwikkelaar van videogames met een ‘bee-simulator’ voor de dag.

Ook het curriculum in scholen speelt in op de actualiteit en het belang van bijen. Ze doen dit onder meer door verwondering en bewondering op te wekken voor het wonderlijke leven van de honingbij. In de scholen zien we lessenpakketten opduiken en lokale imkers komen vertellen over het wonder van de bijengemeenschap. Bijenhotels worden in elkaar geknutseld en op sommige scholen verschijnt zelfs een enkele bijenkast.

Maar hoe breng je nu op een speelse manier de allerkleinsten iets bij over de bijen? Hierop wil het boekje ‘De bijen van Juliette en Juliaan’ een passend en aantrekkelijk antwoord geven. Peter De Clerck, onderwijsinspecteur en zelf gepassioneerd hobby-imker doet een aanzet om vanuit een aantal invalshoeken het leven van de bijen begrijpbaar te maken voor de allerkleinsten.

Dit op kindermaat, door Leontine Gaasenbeek, geïllustreerd kijk- en voorleesboekje wil kleuters prikkelen in hun nieuwsgierigheid voor deze bijzondere diertjes. De weloverwogen woordenschat en thema’s bieden kansen om verwondering en bewondering op te wekken en kennis en respect bij te brengen. Bovendien zijn alle teksten zowel in het Nederlands als in het Frans. Voor scholen kan dit boekje bij de jongste kleuters een aanzet zijn voor thema vullende activiteiten. Het is een boekje waar uw kleuter vaak zal naar terug grijpen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.