Ons verloren hertogdom

Gelderse geschiedenis in strip

René Arendsen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Ons verloren hertogdom

paperback/ gebrocheerd: € 9.95

ISBN: 9789082946901, 48 blz., April 2020 UITVERKOCHT!

Uitgever: Stichting Cultuur- en Erfgoedlab

serienaam/reeks: Ridders van Gelre

illustrator: Danker Jan Oreel

trefwoorden: educatie gelderland geschiedenis middeleeuwen ridders stripalbum

beschrijving

Hertog Karel van Gelre staat op uit zijn praalgraf en slaat twee gewone jongens tot Ridders van Gelre. De Ridders krijgen een bijzondere opdracht: onderzoek de geschiedenis van het verloren hertogdom Gelre. Een meisje uit het Duitstalige deel van Gelderland is hun gids. Met behulp van de Gelderse vlag reist het drietal op magische wijze door de geschiedenis van Gelderland.

‘Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom’ is een spannend verhaal over de geschiedenis van Gelderland dat eeuwenlang een zelfstandig en machtig vorstendom was. Het hertogdom Gelre ging in de golven van de geschiedenis ten onder, maar toch zie je overal de sporen van dat verdwenen land terug.

De Gelderse geschiedenis leert ons veel over onze tijd. Over het prachtige landschap in Gelderland, over onze goede banden met Duitsland en over het ontstaan van onze steden. Ook leren we dat Gelderland eeuwenlang vooropliep in de ontwikkeling naar democratie, maar ook in economische en culturele vernieuwingen. Net als in Friesland en Brabant mogen we in Gelderland trots zijn op de provincie waarin we wonen.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Auteur René Arendsen (38) werkzaam bij Omroep Gelderland, studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Voor Omroep Gelderland maakte hij samen met Bas Steman de met de NL Award bekroonde televisieserie 'Ridders van Gelre'. Rene: "Gelderland heeft een fascinerende geschiedenis waar veel te weinig over bekend is. Daarnaast vind ik het heel bijzonder dat zoveel alledaagse situaties in deze provincie eeuwen geleden zijn ontstaan. Waarom de ene plaats katholiek is en de andere protestants, vindt vaak zijn oorsprong in de Tachtigjarige Oorlog. De frontlijn van dit conflict zie je nergens zo mooi terug als in Gelderland. Dat alles en meer is terug te vinden in het stripverhaal ‘Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom’.

Tekenaar Danker Jan Oreel, (57) studeerde aan de kunstacademie St. Joost in Breda en werkte daarna vier jaar lang op de illustratie-afdeling van een uitgeverij. Het zijn leerzame jaren, vooral door de bonte stoet aan (reclame)illustraties die er in sneltreinvaart zijn tekentafel passeert. Het is werk voor o.a. Black & Decker, Provincie Zeeland, Chrompack en de Nederlandse Onderwijstelevisie. Sinds 1990 is hij freelance illustrator. Sindsdien illustreerde hij meer dan tachtig titels voor uitgeverijen als Uniepers, Spectrum, Kosmos – Z&K uitgevers en Luitingh Sijthoff. Van zijn hand zijn ook de succesvolle stripalbums over de geschiedenis van Zeeland en Brabant.
toelichtingEeuwenlang was Gelderland een zelfstandig en succesvol vorstendom in het hart van Europa. Het was het land van de machtige hertogen van Gelre, maar ook van rijke burgers en dappere ridders. Gezamenlijk bestuurden zij eeuwenlang het Hertogdom Gelre. Gelderland heeft een fascinerende geschiedenis, die helaas bij weinig mensen bekend is. Dit stripalbum brengt daar verandering in!

Historicus René Arendsen schreef het verhaal voor de strip: “Gelderland is zonder de twijfel de mooiste provincie van Nederland. Niet alleen vanwege de schitterende natuur, de mooie steden en de fascinerende kastelen, maar vooral door de bloedstollend spannende geschiedenis. Eigenlijk is Gelderland een verdwenen vorstendom net als Schotland en Catalonië. Het hertogdom Gelre ging in de golven van de geschiedenis ten onder, maar overal zie je de sporen van ons verloren hertogdom nog terug.”

Dat is ook de titel van het stripboek: Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom. Twee gewone jongens krijgen in de Arnhemse Eusebiuskerk een bijzondere opdracht. Zij moeten de geschiedenis van Gelderland gaan ontdekken. Hertog Karel van Gelre rijst op uit zijn praalgraf en slaat de jongens tot Ridders van Gelre. Samen met een Duits meisje gaan de Ridders op reis langs allerlei prominente locaties uit de Gelderse geschiedenis. Belangrijke plekken zijn Zutphen, Harderwijk, Kloster Graefenthal bij Goch en het Gebroeders van Lymborch Festival in Nijmegen. Onderweg horen de Ridders verhalen over Vikingen, de Hanze, de Tachtigjarige Oorlog en de Franse revolutie. Reizen jullie met de Ridders mee?

De Nederlandse provincie Gelderland ontstond net over de huidige grens in Duitsland. Daar ligt nog altijd een stad die de naam Geldern draagt. Een draak teisterde deze regio, totdat twee heldhaftige ridders daar een eind aan maakten. Waar het bloed van de draak vloeide bouwden zij een kasteel, de oorsprong van het huidige Gelderland! Maar voordat we alles gaan verklappen... Lezen jullie mee met de avonturen van de Ridders van Gelre?
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.