Iris Murdoch

Een filosofie van de liefde

Katrien Schaubroeck

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Iris Murdoch

paperback/ gebrocheerd: € 13.99

ISBN: 9789082894257, 64 blz., September 2019
Formaat: 18.2 (h) x 11.2 (b) x 0.8 (d) cm. Gewicht: 98 gram.

Uitgever: Epo, Uitgeverij

beschrijving

Honderd jaar geleden werd de Britse filosofe Iris Murdoch geboren (1919–1999). Ze is vooral bekend als romanschrijfster. Met haar boek 'De zee, de zee' won ze de prestigieuze Booker Prize in 1978.
In Nederland en België is haar filosofisch werk weinig bekend. Met dit boek wil filosofe Katrien Schaubroeck daar verandering in brengen.
Het innerlijke leven van de mens lag Murdoch nauw aan het hart. ‘Het is niet stil en duister binnenin’, schreef ze. Ze verweet haar collega-filosofen dat zij de ziel hadden kapotgemaakt en vervangen door het ego.
Met haar opmerkzame inzichten gaf ze een scherpe kritiek op eigentijdse filosofen, zoals de existentialisten. Ze legde ze de focus van de moraalfilosofie opnieuw op de innerlijke wereld. Morele groei toont zich niet in hoe mensen handelen, maar in hoe ze denken, zien en voelen.
Schaubroeck laat zien hoe het werk van Murdoch niet alleen uitnodigt om op een andere manier te kijken naar ethiek, maar ook naar de filosofie van de liefde.

Katrien Schaubroeck is filosofe. Ze doceert ethiek en hedendaagse analytische wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.