Schiphol, een visie op de toekomst

zoektocht naar balans tussen welvaart en welzijn

Guus Berkhout

 
 

gebonden: € 16.95

ISBN: 9789082851007, geïllustreerd, 90 blz., August 2018
Formaat: 24.1 (h) x 16.1 (b) x 1.1 (d) cm. Gewicht: 312 gram.

Uitgever: Birch Wood R&D

beschrijving

Professor Guus Berkhout was begin 2000 adviseur van kabinet Kok II om de toen al groeiende overlast van Schiphol aan banden te leggen. Tegen zijn uitdrukkelijke advies in werd er een wet aangenomen die ongebreidelde groei van het vliegverkeer mogelijk maakte. Het gevecht van de professor en zijn commissie tegen de top van Schiphol en de verantwoordelijke ministers trok veel belangstelling van de media. Zijn inzicht in het gevaar van sjoemelmodellen, een product van wetenschappelijk amateurisme en politiek wensdenken, is nog steeds uitermate opportuun.

Guus Berkhout liet de minister toen al weten dat de slechte luchtvaartwet de politiek zou blijven achtervolgen. Dat zijn profetische woorden gebleken.

Professor Berkhout kent de grote belangen van mainport Schiphol voor de Nederlandse economie, hij begrijpt als geen ander het onrecht dat de omwonenden van de luchthaven wordt aangedaan en hij ziet ook de worsteling van de politiek hoe nu verder. Hij heeft een boeiend essay geschreven dat aan alle drie de partijen is gericht. Vanuit zijn grote kennis van zowel het dossier als de technische mogelijkheden, komt hij met een ‘Tien Punten Plan’. Onderdeel van dat mainport plan is dat vliegtickets tegen afbraakprijzen moeten verdwijnen en dat het exploderende massatoerisme moet worden ontmoedigd.

Berkhout laat zien dat het gevoerde Schipholbeleid een zwarte bladzijde is in de politieke geschiedenis van ons land. Zijn plan ademt een positieve en hoopvolle sfeer en geeft in tien heldere punten aan hoe alle partijen weer met elkaar op weg kunnen gaan. Met als gezamenlijk doel een betere balans tussen welvaart en welzijn.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.