Schemering

Po-on

Francisco Sionil José

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Schemering

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789082827194, geïllustreerd, 292 blz., April 2020
Formaat: 23.6 (h) x 15.6 (b) x 2.7 (d) cm. Gewicht: 528 gram.

Uitgever: Arpenco

serienaam/reeks: Reeks Filipijnse literatuur

vertaald door: Gerard Arp

trefwoorden: boerenbestaan filipijnen kolonialisme onafhankelijkheidsstrijd

beschrijving

Schemering is het eerste deel van de Rosales Saga. Een intense beschrijving van honderd jaar Filipijnse geschiedenis in vijf romans, waarin het leven van een familie wordt gevolgd.
Schemering beschrijft de vlucht van een boerenfamilie voor de onderdrukking door de Spaanse kolonisator. De onvergetelijke hoofdpersoon, Eustaquio Samson, een jongen die zoveel meer had verwacht van het leven, moet noodgedwongen zijn familie leiden op hun reis.
Ver weg bouwen ze aan een nieuw leven in het dorp Rosales, maar ze worden ingehaald door de geschiedenis. De Amerikanen, die eerst hielpen bij het verdrijven van de Spanjaarden, keren zich als nieuwe kolonisator tegen de pas opgerichte Filipijnse republiek.
Een episch verhaal over de eeuwige strijd om het bestaan en de innerlijke strijd, tussen oorlog en geweldloosheid, de plicht tegenover het gezin of het land.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)In zijn romans, korte verhalen en non-fictie boeken belicht Francisco Sionil José de sociale onderlaag, de klassenstrijd en de koloniale geschiedenis van de Filipijnse maatschappij.
Hij is vooral bekend om zijn epische werk ‘de Rosales Saga’ – vijf romans, waarvan Schemering (Po-on) het eerste deel is. Samen omvatten ze honderd jaar Filipijnse geschiedenis en vormen zo een levendige documentaire van het Filipijnse leven.
Sinds hij in 1949 zijn carrière als schrijver begon heeft José meer dan 35 boeken geschreven, die wereldwijd in meer dan 20 talen zijn gepubliceerd.
Voor zijn literaire werk is F. Sionil José onderscheiden met o.a. de Ramon Magsaysay Award for Journalism, Literature and Creative Arts (1980), als Philippine National Artist (2001), de Pablo Neruda Centennial Award (2004) en als Officer in the French Order of Arts and Letters (2014).
Ook nu hij in de negentig is blijft hij een productief schrijver en een meedogenloze stem tegen sociaal onrecht en nationaal geheugenverlies. Bijna dagelijks klimt hij nog de drie trappen op naar zijn schijfkamer in de Solidaridad Bookshop in Manila.
toelichtingDe roman Schemering van Francisco Sionil José, een van de belangrijkste en meest vertaalde schrijvers van de Filipijnen, is het eerste deel van de Rosales Saga. Een intense beschrijving van honderd jaar Filipijnse geschiedenis in vijf romans, waarin het leven van een familie wordt gevolgd.
Schemering is het verhaal van de vlucht van een boerenfamilie voor de onderdrukking door de Spaanse kolonisator. De onvergetelijke hoofdpersoon, Eustaquio Samson, een jongen die zoveel meer had verwacht van het leven, moet noodgedwongen zijn familie leiden op hun reis.
Ver weg bouwen ze aan een nieuw leven in het dorp Rosales, maar ze worden ingehaald door de geschiedenis.
De Amerikanen, die eerst hielpen bij het verdrijven van de Spanjaarden, keren zich als nieuwe kolonisator tegen de pas opgerichte Filipijnse republiek.
Een episch verhaal over de eeuwige strijd om het bestaan en de innerlijke strijd, tussen oorlog en geweldloosheid, de plicht tegenover het gezin of het land.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.