Raak me niet aan!

Noli me tangere

José Rizal

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Raak me niet aan!

paperback/ gebrocheerd: € 29.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789082827149, 408 blz., June 2019
Formaat: 23.5 (h) x 15.5 (b) x 3.5 (d) cm. Gewicht: 741 gram.

Uitgever: Vrije Uitgevers, De

serienaam/reeks: Reeks Filipijnse literatuur

vertaald door: Gerard Arp

trefwoorden: filipijnen kolonialisme misbruik

NB: Er zijn meer uitvoeringen van dit boek.

beschrijving

Raak me niet aan! – Noli me tángere van José Rizal is dé grote roman van de Filipijnen.
Een fel-realistische beschrijving van het leven in de Filipijnen onder de Spaanse heerschappij, in een tijd van misbruik, hebzucht, wrede onderdrukking, martelingen en executies.
Maar tegelijkertijd ook een spannende historische roman, een tragische liefdesgeschiedenis en een wanhopig politiek statement – vol sarcasme en humor.
Door de sarcastische wijze waarop de immorele priesters en machthebbers belachelijk worden gemaakt, groeide het boek uit tot een sterk wapen in de strijd tegen de Spaanse tirannie.
De wraak van de priesters – de veroordeling en executie van José Rizal – versnelde de val van de Spaanse kolonisator.
In de woorden van José Rizal zelf:
'De roman gaat over veel zaken die tot nu toe nooit zijn aangeraakt. …
Ik heb geschreven over de sociale omstandigheden in de Filipijnen en over het leven van de Filipino's. Ik heb de waarheid verteld over onze overtuigingen, onze hoop, onze verlangens, onze klachten en onze zorgen. Ik heb geprobeerd om het verschil te laten zien tussen echte religie en de hypocrisie die ons onder die mantel heeft verarmd en mishandeld. … Ik heb niet gehuild over onze tegenslagen, maar er juist om gelachen. Niemand wil een boek vol tranen lezen, en bovendien is lachen het beste middel om verdriet te verbergen.
De gebeurtenissen die ik heb beschreven zijn allemaal waar en ook daadwerkelijk voorgekomen.'

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)José Rizal (1861-1896) was een Filipijnse geleerde, schrijver en nationalist, met een grote invloed aan het einde van het Spaanse koloniale bewind in de Filipijnen. Bekend werd Rizal – nationale held in de Filipijnen – vooral als schrijver van de romans Noli me tángere en El filibusterismo, waarin hij op sarcastische wijze felle kritiek gaf op de koloniale maatschappij en vooral op de misdadige rol van de kerk.
José Rizal was oogarts van beroep, maar had een brede interesse. Hij volgde een groot aantal wetenschappelijke studies en sprak ook veel talen. In zijn korte leven reisde hij de hele wereld over: door Europa, Azië en Amerika. Daarnaast schreef hij artikelen, gedichten en romans.
Zijn hele leven zette Rizal zich in voor hervormingen die moesten leiden tot onafhankelijkheid. Dit deed hij vooral met de pen. Rizal was geen revolutionair, hij was een tegenstander van gewapende opstand tegen de dictatuur.
Maar uiteindelijk had hij met zijn geschriften zoveel vijanden gemaakt dat hij in een proces ter dood werd veroordeeld op beschuldiging van rebellie en godslastering. Met zijn executie op 30 december 1896 werd het gewapende verzet tegen de Spaanse kolonisator alleen maar heviger.
toelichtingJose Rizal was de eerste Aziatische schrijver die een antikoloniale roman schreef. En misschien wel een van de eerste schrijvers die misbruik door priesters aan de orde stelde. Met deze roman wilde Rizal zijn land wakker schudden en daarin is hij zeker geslaagd.
Maar bovenal is de roman ook het meesterwerk van de Filipijnse literatuur.
De Nederlandse vertaling is gepresenteerd aan de ambassadeurs van de Filipijnen in Brussel en in Den Haag.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Vergelijkbare uitvoeringen van dit boek:

Raak me niet aan!

gebonden: € 45.00
Dé grote Filipijnse roman over de wrede onderdrukking onder Spaanse heerschappij. Fel-realistisch, met humor en sarcasme. Maar ook een ...

Meer boekennieuws op Facebook.