Houtvademecum

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Houtvademecum

gebonden: € 139.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789082817294, geïllustreerd, 836 blz., February 2018
Formaat: 24.8 (h) x 18.3 (b) x 4.5 (d) cm. Gewicht: 2138 gram.

Uitgever: Smartwave B.V.

redactie: René Klaassen

trefwoorden: houtbijbel houtgebruik houtsoorten houtwoordenboek

beschrijving

Sinds de eerste editie, die meer dan 50 jaar geleden verscheen, is het Houtvademecum uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerd naslagwerk voor de vele professionals die met hout werken. Zowel houtverwerkers, ontwerpers als houthandel en bosbouwers beschouwen het Houtvademecum als een onmisbaar naslagwerk.

Deze geheel nieuwe herziene en vermeerderde uitgave (2018), bevat beschrijvingen van circa 250 houtsoorten. Hoe zien ze eruit? Wat is de herkomst? Wat zijn de specifieke eigenschappen en waar kunnen ze worden toegepast? De beschrijvingen worden geïllustreerd met meerdere foto’s: van het kopse, dosse én het kwartierse vlak.
Daarnaast bevat dit werk relevante basiskennis. Zo wordt ingegaan op de structuur van hout waardoor herkenning makkelijker wordt. Ook de relatie tussen houtstructuur, houtkwaliteit en toepassing wordt belicht. Verder worden fysische en technische houteigenschappen uitgelegd en hun relevantie voor de toepassing gegeven. Ten slotte is er aandacht voor milieu en arboaspecten en wordt de rol van hout binnen actuele thema’s als de biobased en circulaire economie beschreven.

In deze 11de druk van het Houtvademecum zijn tal van nieuwe houtsoorten toegevoegd en is het beeldmateriaal uitgebreid met circa 500 foto’s. Het deel basiskennis hout is volledig herschreven, geactualiseerd en toegankelijker gemaakt voor een breed publiek.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)De hoofdredactie van de 11e druk wordt gevoerd door dr. René Klaassen (SHR Wageningen). De redactie en technisch advies zijn in handen van Eric de Munck (Centrum Hout/VVNH). Beiden werkten intensief samen met een begeleidingscommissie.

René Klaassen is al bijna 25 jaar werkzaam bij SHR (Stichting Hout Research) in Wageningen. In het kader van toegepast houtonderzoek is hij gespecialiseerd op het gebied van houtherkenning, houteigenschappen, houttoepassingen en het gedrag van hout in de toepassing. Hij is als houtanatoom afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden. Tussen zijn universitaire periode en SHR heeft hij als docent gewerkt, onder andere op het gebied van bouwhout.
toelichtingSinds zijn eerste druk in 1955 is het Houtvademecum uitgegroeid tot hét Nederlandstalige vakboek over houtsoorten, hun eigenschappen en toepassingen. Het bundelt betrouwbare informatie over houtsoorten vanuit onderzoek en praktijk, ter promotie van goed houtgebruik. Want alleen al in Nederland wordt er jaarlijks 12 miljoen m3 hout toegepast. De inhoud van deze elfde druk is geactualiseerd, verbeterd en fors uitgebreid.

De full colour uitgave informeert in woord en beeld over de uiterlijke kenmerken, kwaliteiten, sterkte, bewerkbaarheid, oppervlakteafwerking, impregneerbaarheid, verlijming, technische specificaties, opbouw van hout en nog veel meer. De bomen die het hout voortbrengen, en hun herkomstgebieden, worden eveneens beschreven.

De nieuwe editie belicht meer dan 250 meest gangbare houtsoorten (van abachi tot zebrano) die in Nederland en België worden gebruikt. Van elke houtsoort is een nieuwe set foto’s gemaakt, zodat ze goed herkenbaar zijn.

Het boek bevat nieuwe praktijkinformatie en aangepaste houtbeschrijvingen. De elfde herziene druk gaat verder in op nieuwe normen, technische ontwikkelingen, duurzaam geproduceerd hout, duurzaam inkoopbeleid en milieuvoordelen van hout.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.