Zalfje

Een verhaal van dokter Elodie Mendels

Elodie Mendels; Alexander De Bruijn

 
 

gebonden: € 10.00

ISBN: 9789082812107, geïllustreerd, 28 blz., December 2018
Formaat: 28.8 (h) x 20.8 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 411 gram.

Uitgever: Elodie Mendels

illustrator: Lisanne Secker

beschrijving

Bram heeft jeuk. De dokter zegt dat hij eczeem heeft. Maar smeren wil hij niet, dat vindt hij maar plakkerig en vervelend. Op een avond besluit Zalfje, die ongebruikt in het kastje staat, naar hem toe te gaan en uit te leggen hoe hij kan helpen. Zo leert Bram over zijn huid en wat hij kan doen tegen de jeuk.

'Zalfje' is een vrolijk en leerzaam boek met kleurrijke illustraties over eczeem voor kinderen van 4-8 jaar en hun ouders. Om voor te lezen of samen doorheen te bladeren.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Elodie Mendels (1986)
Elodie is dermatoloog in het Erasmus Medisch Centrum- Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Haar aandachtsgebied is kinderdermatologie. Al tijdens haar opleiding kreeg zij het idee om via een fantasierijk verhaal uit te leggen wat eczeem precies is en hoe zalven daarbij kunnen helpen. Zo ontstond 'Zalfje'. Zij hoopt met dit boekje de zorg voor kinderen op een eenvoudige en vrolijke manier te kunnen verbeteren.


Lisanne Secker (1987)

Lisanne volgde haar opleiding tot dermatoloog samen met Elodie in het Leids Universitair Medisch Centrum. Op dit moment werkt zij in de Mauritsklinieken in Den Haag. Met 'Zalfje' combineert ze haar werk met haar hobby tekenen.


Alexander de Bruijn (1984)

Alexander is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. Hij werkt als regisseur, schrijver en acteur. Zo maakte hij theatervoorstellingen voor verschillende gezelschappen en festivals als de Parade. Ook werkt hij veel als stemacteur; hij speelde hoofdrollen in films als Disney's Zootopia en Cars 3. Daarnaast schrijft hij veel voor televisie. Zijn serie 'Op Weg naar Pakjesavond' won de Cinekid Publieksprijs 2016 en hij schreef mee aan 'Kasper en de Kerstengelen', dat een Emmy Award won.
inhoudsopgaveBram heeft jeuk. De dokter zegt dat hij eczeem heeft. Maar smeren wil hij niet, dat vindt hij maar plakkerig en vervelend. Op een avond besluit Zalfje, die ongebruikt in het kastje staat, naar hem toe te gaan en uit te leggen hoe hij kan helpen. Zo leert Bram over zijn huid en wat hij kan doen tegen de jeuk.toelichtingZalfje
Een nieuw vriendje voor kinderen met eczeem.

Vanaf 15 december 2018 is een nieuw, vrolijk (voor)leesboek te koop, speciaal ontwikkeld voor kinderen met eczeem en hun ouders. Een verhaal op rijm over een eigenwijs jongetje dat niet wil smeren en zijn opgewekte tube zalf, die hem leert over zijn ziekte en wat ze samen kunnen doen om hem te helpen.

‘Zalfje’ werd ontwikkeld door dermatoloog Elodie Mendels (32), verbonden aan het Erasmus MC en het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Zij merkt dagelijks in haar spreekuur dat het kinderen enorm helpt als ze bij het behandelproces worden betrokken en hun aandoening leren begrijpen. ‘Ik nam kinderen bij de hand tijdens het consult, vertelde simpele verhalen over hoe eczeem ontstaat en tekende die uit op het papier van de onderzoeksbank. Al snel verbeterde de therapietrouw en gingen de kinderen zich beter in hun vel voelen. Zo ontstond het idee een kinderboek te maken over onder andere het smeren bij eczeem. Allemaal vanuit het perspectief van het kind!’

De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Lisanne Secker, eveneens dermatoloog. De tekst is geschreven door Alexander de Bruijn, al meer dan dertien jaar samen met Elodie Mendels. Naast zijn werk als theaterregisseur en -acteur, schreef hij als scenarist onder meer mee aan prijswinnende jeugdseries als ‘Op Weg naar Pakjesavond’ (Cinekid Publieksprijs) en ‘Kasper en de Kerstengelen’ (International Emmy Kids Award).

Eczeem is een veel omvangrijker probleem dan veel mensen denken.
In Nederland heeft ongeveer 15% van de kinderen last van eczeem; 5% van hen heeft ernstig eczeem. Dit zijn ruim 30.000 kinderen. Kinderen met eczeem worden in hun persoonlijke ontwikkeling nadelig beïnvloed, lichamelijk én psychosociaal. Door intense jeuk, zowel overdag als ’s nachts, ontstaan slaaptekort en onrust. Bovendien is alles lastiger als een kind last heeft van eczeem: denk aan school, sporten en spelen. De behandeling van eczeem bestaat voor het grootste deel uit smeren met verschillende zalven. Het blijkt dat door onvoldoende kennis van eczeem en angst voor hormoonzalven bij ouders en kind, de behandeling niet het gewenste effect heeft. Hierdoor blijft het eczeem actief en hebben de kinderen onnodig veel jeuk en last. Speciaal voor dit probleem is ‘Zalfje’ ontwikkeld. De 1e druk is begin 2018 met veel succes verspreid onder twintig ziekenhuizen in Nederland en meegegeven in het behandeltraject van kinderen met ernstig eczeem.

Meer informatie, reacties van ouders en kinderen & recensies: www.zalfje.com
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.