Besluit met CONSENT

handboek voor effectief en gelijkwaardig samenwerken binnen bedrijven, organisaties en teams

Baudy Wiechers

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Besluit met CONSENT

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789082748000, geïllustreerd, 192 blz., October 2017
Formaat: 21.7 (h) x 15.1 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 304 gram.

Uitgever: CONSENT-methode

illustrator: Rachel Kruk

redactie: Eveline Broekhuizen

trefwoorden: organiseren, gelijkwaardigheid, zelfsturing, teams

beschrijving

Samenvatting:
Handboek voor effectief en gelijkwaardig samenwerken binnen bedrijven, organisaties en teams

Steeds meer ondernemingen werken met nieuwe vormen van organiseren, met zelfsturende teams en structuren die gebaseerd zijn op gelijkwaardigheid en flexibiliteit. Maar hoe werkt dat in de dagelijkse praktijk? Hoe kun je effectief vergaderen, afspraken maken en besluiten nemen? En vooral: hoe kom je tot gedragen beslissingen die echt effect hebben in jouw organisatie?

Met de CONSENT-methode® neem je effectief besluiten op basis van gelijkwaardigheid. Dit praktische handboek legt uit hoe je de CONSENT-methode® inzet in organisaties, zelfsturende teams, bedrijven en scholen.

De CONSENT-methode® biedt een heldere structuur die zorgt voor:
Gelijkwaardigheid, omdat ieders stem gehoord wordt en ieders bijdrage gewaardeerd wordt.
Verantwoordelijkheid, omdat samenwerken niet vrijblijvend is, ieder draagt haar steentje bij.
Vrijheid, omdat goede afstemming ervoor zorgt dat iedereen in vrijheid en op eigen wijze haar activiteiten kan uitvoeren.

In woord én beeld geeft dit boek antwoord op vragen als: hoe ga je met elkaar in overleg zonder dat je in tijdverslindende discussies belandt? Hoe communiceer je zonder dat enkelen het hoogste woord voeren en anderen niet van zich laten horen? Hoe neem je een besluit als iedereen gelijkwaardig is?
En: hoe kun je de methode toepassen in jouw organisatie? Ontdek zelf wat de CONSENT-methode voor jouw team en organisatie kan betekenen.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Dit boek is gerealiseerd door een intensieve samenwerking tussen Rachel Kruk en Baudy Wiechers. Alweer een aantal jaren werken zij samen binnen de methode. Baudy legt graag uit met woorden,
Rachel laat liever zien door middel van illustraties.
In dit boek vind je wat dat betreft voor elk wat wils.

Baudy Wiechers
Gelijkwaardigheid loopt als een rode draad door Baudy’s leven. Als kind al had ze moeite met hiërarchie, als die gebaseerd was op ongelijkwaardigheid. Als niet uitgelegd kon worden waarom iets gebeurde of moest, anders dan ‘omdat ik het zeg’ of ‘omdat het zo hoort’ of ‘wij doen dat nou eenmaal zo’. Wat een verademing te ervaren dat het ook anders kan. Baudy vindt dat zo belangrijk dat ze haar opgedane kennis en ervaring graag met anderen deelt.

Ze doet dat door erover te bloggen, te praten, te schrijven, ermee te spelen, ze neemt filmpjes op om het helder te maken en geeft trainingen om steeds meer mensen vaardiger te laten worden om zelf het heft in handen te nemen. Gelijkwaardigheid als mens, gelijkwaardig in hoe je behandeld wilt worden en hoe je anderen behandelt.

Baudy doet dat graag met woorden en altijd vanuit eigen ervaring. Ze doorleeft wat het is, voordat ze het deelt met anderen. Geen mooie praatjes van hoe het zou kunnen zijn, maar vanuit de echte praktijk. Ze schreef hier ook haar eerste boek over ‘Breng Balans in je Gezin’ (2015).

Baudy (1966) is getrouwd met Arnoud Kas en ze hebben samen drie kinderen en een schoondochter. Valentijn (1995) die is getrouwd met Iris (1993), Talinka (1998) en Yonian (2000).

Rachel Kruk
Kleurrijk. Om het maar eens in een woord te vangen. Een veelzijdig persoon, een duizendpoot, een multipotentialite. Geef het een naam... Iemand die variatie enorm waardeert, omdat ze zelf zo kleurrijk is.

Het is niet verwonderlijk dat Rachel in 2012 gegrepen werd door de manier van samenwerken waarmee ze bij Baudy kennismaakte. Door een besluit met CONSENT te nemen komen alle kleuren binnen de groep tot haar recht! In de jaren die volgden ging Rachel nauw samenwerken met Baudy en groeide door tot Master in de CONSENT-methode®.

Kleurrijke communicatie is niet compleet zonder beelden, dus voor dit boek kroop Rachel achter haar tekentafel.

Rachel (1976) is getrouwd met Carst Komdeur en ze hebben samen drie kinderen. Melle (2001), Douwe (2004) en Anne Wynke (2007).

inhoudsopgaveInhoudsopgave
Introductie 8
Consent bij Ons Buiten 12
Deel I
Wat is de achtergrond van CONSENT?
Waarom de CONSENT-methode? 20
Het effect van verwachtingen 24
Wat is consent? 27
Consent in de natuur 34
Hoe is de CONSENT-methode ontstaan en gegroeid? 36
Consent in scholen 41
Voor wie? 43
Comfortzone 48
Waarom nu? 52
Nederland Kantelt 58
Deel II
Hoe besluit je met CONSENT?
Gespreksetiquette 64
Pikorde versus consent 71
Een bijeenkomst 73
Spiegelneuronen en afstemmen op elkaar 79

Van motie tot besluit 80
Voorbeeld motieformulier 82
Van ego naar eco 93
Reflecteren 94
Masters herbenoemen 98
Voorbeeld (her)benoemingsgesprekken 99
Conflictbemiddeling 100
Consent bij mediation 104
Deel III
Hoe veranker je de CONSENT-methode?
Kringen 112
Theorie U 117
Doel 121
Consent bij Trinamiek 124
Organisatiestructuren 126
Consent bij De Nieuwe Route 130
Groepsgrootte 132
Consent in Spanje 135
Domeinen en mandaten 138
Betrokkenheid en invloed 142
Taakverdeling 143
Taakverdeling 150
Waarderingskringen 151
Leiderschap 152
Inclusief leiderschap 156
Deel IV
Hoe implementeer je de CONSENT-methode in jouw organisatie?
Starten 162
Starten met de CONSENT-methode 168
Doorgaan 170
Voorbeeld KringWerkWijzer 173
Valkuilen 174
Eigen maken 177
Lerende Organisatie 180

Tot slot 184
Baudy Wiechers 185
Rachel Kruk 186
Verwijzingen 187
Doorgroeien 189
toelichtingBoek: Besluit met CONSENT
Handboek voor effectief en gelijkwaardig samenwerken binnen bedrijven, organisaties en teams

Gelijkwaardigheid, samen besluiten, kantelen, nieuw organiseren… zomaar wat termen die vandaag in organisaties en teams volop in de belangstelling staan.
Maar hoe doe je dat? Hoe maak je gebruik van de diverse talenten van mensen, laat je iedereen meepraten, maar blijf je toch slagvaardig en neem je (het liefst snel) de goede beslissingen?
Het boek ‘Besluit met CONSENT’ laat in woorden en beelden zien hoe dat kan en dat het werkt.

Enkele eerste reacties op het boek:
‘Dit boek is een grote aanvulling op bestaand materiaal. Heel bruikbaar in diverse settings. Het boek ondersteunt in hoe de methode toe te passen’.
‘Mooi, fris boek en ik word al blij als ik de inhoudsopgave lees. Ik word nieuwsgierig’.
‘Met de CONSENT-methode® kom je bij waar het echt over gaat, dit boek laat dit zien’.

Het boek geeft in woord én beeld antwoord op vragen als: hoe ga je met elkaar in overleg zonder dat je in tijdverslindende discussies belandt? Hoe communiceer je zonder dat enkelen het hoogste woord voeren en anderen niet van zich laten horen? Hoe neem je een besluit als iedereen gelijkwaardig is? En: hoe kun je de CONSENT-methode® toepassen in jouw organisatie?
Ontdek zelf wat de methode voor jouw team en organisatie kan betekenen.

Wat levert werken met consent op?
Een bedrijf dat al jaren werkt met de CONSENT-methode® beschrijft het resultaat als volgt: ‘Ons allergrootste winstpunt? De respectvolle, gelijkwaardige omgang met elkaar en de gedragen besluiten in het hele team, met als resultaat een onderscheidend bedrijf waar we allemaal echt trots op zijn!’

Over de auteurs
Dit boek is gerealiseerd door een intensieve samenwerking tussen Baudy Wiechers en Rachel Kruk. Baudy legt graag uit met woorden, Rachel laat liever zien door middel van illustraties. De verschillende talenten van beide auteurs laat zien dat door samenwerking verrijking ontstaat. Eén persoon had nooit kunnen bereiken wat nu bereikt is met dit boek. Het is tekenend voor mensen die werken met consent of zoals een Afrikaans gezegde luidt: ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’.

Met dit boek hopen de auteurs veel bedrijven, organisaties en teams op weg te helpen naar effectieve besluitvorming, waarbij gebruik gemaakt wordt de diverse kennis, vaardigheden en invalshoeken van de betrokkenen, zodat met plezier de beste resultaten behaald worden.

Besluit met CONSENT is te koop via https://www.consentmethode.nl/wat-jij-kunt-doen/boek of via de boekhandel
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.