Samenwerken voor gevorderden

Hoe je van elke samenwerking een succes maakt

Anemmieke Figee; Leonie van Rijn

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Samenwerken voor gevorderden

paperback/ gebrocheerd: € 22.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789082727777, geïllustreerd, 160 blz., December 2019
Formaat: 21.3 (h) x 15.2 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 263 gram.

Uitgever: Firijn

beschrijving

Geloof jij dat de samenwerking binnen jouw organisatie nog veel beter kan?
Minder energie mag kosten? Meer mag opleveren?
In Samenwerken voor gevorderden krijg je praktische tips om de samenwerking tussen jou en jouw collega’s duurzaam te versterken. We doen dit aan de hand van 20 herkenbare verhalen over samenwerken. Je leert hoe 1 + 1 echt 3 wordt, zodat jullie samen topprestaties leveren.
Wij geloven dat de groep altijd sterker is dan het individu. In dit boek krijg je daarom niet alleen meer zicht op jouw eigen rol in de samenwerking, maar ook op die van anderen. Hoe wend jij de kracht van het hele team aan, ook als je geen leidinggevende bent en dus niks kunt afdwingen?
Annemieke Figee (r) en Léonie van Rijn (l) zijn beide psycholoog en teamcoach. Zij begeleiden organisaties op weg naar betere resultaten, door te werken aan succesvol samenwerkingsgedrag. Samen zijn ze eigenaar van Firijn. Eerder schreven Annemieke en Léonie de boeken ‘Groepsdruk’ en ‘Ongeschreven regels’ en ontwikkelden ze ‘Het spel der ongeschreven regels’. Ze spreken regelmatig op congressen en geven trainingen over hun methodiek om hardnekkige patronen te veranderen.


“Een feest der herkenning!” Ik werd geconfronteerd met mijn eigen oordeel over de rebellen in mijn team. Ik kan daar nu milder naar kijken.” – Diane van Duijvenbode
“Leuk om al die ontzettend herkenbare situaties te lezen. Je snapt direct waar het over gaat. Ik herken mezelf terug in de verhalen en vind de tips heel praktisch.” – Marthe Munzebrock

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Annemieke Figee en Léonie van Rijn zijn beide psycholoog, teamcoach. Samen vormen zij Firijn. Zij schreven eerder het boek ‘Groepsdruk’ en 'Ongeschreven regels'. Ze spreken regelmatig op congressen over hun methodiek om hardnekkige patronen in organisaties bespreekbaar te maken en te veranderen. Ze begeleiden organisaties op weg naar betere resultaten, door te werken aan succesvol samenwerkingsgedrag. Daarnaast trainen ze managers en coaches om teams naar succesvol samenwerkingsgedrag te coachen.inhoudsopgavePersoonlijke noot 4
Genoeg redenen om van samenwerken een feestje te maken 5
DEEL 1: DE BASICS VOOR SAMENWERKEN VOOR GEVORDERDEN 9
Hoofdstuk 1 Teams die geen team zijn 10
Hoofdstuk 2 Anders kijken 18
Hoofdstuk 3 Ja hoor, ik doe het wel wéér! 26
Hoofdstuk 4 De stille krachten in teams 34
Hoofdstuk 5 Ode aan de rebel! 40
De basics tot nu toe…. 47
Hoofdstuk 6 Van jouw probleem een teamprobleem maken 48
Hoofdstuk 7 Teams die elkaar het leven zuur maken 56
DEEL 2: HARDNEKKIGE PATRONEN EN HOE JE ZE VERANDERT 68
Hoofdstuk 8 Je impact in teams vergroten 70
Hoofdstuk 9 Blijf eens van mijn stoelpoten af 74
Hoofdstuk 10 Hou eens op over die werkdruk 82
Hoofdstuk 11 Als feedback alleen maar gedoe geeft 90
Hoofdstuk 12 Feedback ontvangen doet pijn 98
Hoofdstuk 13 Roddelen? Vooral blijven doen 106
Hoofdstuk 14 Help, ik zit in een klaagteam! 112
Hoofdstuk 15 Hoe bescheidenheid leidt tot vertraging in je team 120
Hoofdstuk 16 Stop eens met luisteren 126
Hoofdstuk 17 Mag ik hier nog even een plasje over doen? 132
Hoofdstuk 18 Zwitserland, neem positie in! 140
Hoofdstuk 19 De oude versus de jonge garde 144
Hoofdstuk 20 Wat topteams doen om aan de top te blijven 150
Verder leren en geïnspireerd worden? 156
Ook de kracht uit jouw team halen? 157
Literatuurlijst 160
toelichtingRoddelen? Vooral blijven doen.

Samenwerken kan tot fantastische resultaten leiden. Je kunt er ook helemaal op leeglopen. In elk team of elke groep die samen een prestatie moet leveren kan de samenwerking ondersteunen of juist tegenwerken. Als je herkent wat er gebeurt en weet wat je kunt doen om samenwerken tot een succes te maken kun je tot betere prestaties komen. In het boek ‘Samenwerken voor gevorderden. Hoe je van elke samenwerking een succes maakt’ (ISBN 9789082727777) leer je hoe je de samenwerking duurzaam kunt verbeteren.

Dit boek verschijnt op 13 december 2019. Het boek is geschreven door Annemieke Figee en Léonie van Rijn. Zij schreven samen eerder ‘Groepsdruk’ en ‘Ongeschreven regels’.
Zij schreven dit boek voor iedereen die met minder energie meer wil halen uit de samenwerking met collega’s. Voor iedereen die gelooft dat de samenwerking binnen zijn organisatie nog veel beter kan.

Praktijksituaties zijn de leidraad in dit boek. Titels als “Help! Ik zit in een klaagteam”, “Roddelen? Vooral blijven doen.” en “Blijf eens van mijn stoelpoten af.” spreken tot de verbeelding. Aan de hand van deze praktijksituaties geven de auteurs tips hoe je de samenwerking positief kunt beïnvloeden.
De auteurs zijn beide psycholoog en teamcoach met een onderscheidende visie op hoe je hardnekkige patronen in de samenwerking aanpakt.
Wat kenmerkt die visie op samenwerken?
Zij vinden dat te weinig gebruik gemaakt wordt van de kracht van groepen. Er worden, in hun visie, onhandige strategieën gebruikt om hardnekkige patronen in de samenwerking aan te pakken. Houden collega’s zich niet aan de afspraken? Dan lossen teamleden dit meestal als volgt op: niks zeggen en samen klagen bij de koffieautomaat, de leidinggevende aan zijn jasje trekken, het onderwerp afspraken weer op de afdelingsagenda zetten of een individueel gesprek aangaan. Zij geloven dat je patronen in de samenwerking met z’n allen in stand houdt en ook met z’n allen moet oplossen. Hoe je dat als eenling in jouw team(s) voor elkaar krijgt? Hoe je daarbij slim gebruik maakt van de dynamiek in de groep en de groepswetten die er al zijn? Dat leren lezers in het boek. Lezers krijgen praktische tips om de samenwerking in teams duurzaam te versterken.
Lezers over Samenwerken voor gevorderden “Een feest der herkenning! Ik werd geconfronteerd met mijn eigen oordeel over de rebellen in mijn team. Ik kan daar nu milder naar kijken.” Diana van Duijvenbode. “Leuk om al die ontzettend herkenbare situaties te lezen. Je snapt direct waar het over gaat. Ik herken mezelf terug in de situatie en vind de tips heel praktisch” Marthe van Munzebrock. Over de auteurs Annemieke Figee (r) en Léonie van Rijn (l) zijn beide psycholoog en teamcoach. Zij begeleiden organisaties op weg naar betere resultaten, door te werken aan succesvol samenwerkingsgedrag. Samen zijn ze eigenaar van Firijn. Eerder schreven Annemieke en Léonie de boeken ‘Groepsdruk’ en ‘Ongeschreven regels’ en ontwikkelden ze ‘Het spel der ongeschreven regels’. Ze spreken regelmatig op congressen en geven trainingen over hun methodiek om hardnekkige patronen te veranderen.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.