Uit de Spaanse hel ontvlucht!

De ervaringen van een zeeman uit Den Helder bij de Internationale Brigade

Cor Dekker

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Uit de Spaanse hel ontvlucht!

paperback/ gebrocheerd: € 17.90

ISBN: 9789082673081, geïllustreerd, 171 blz., August 2020
Formaat: 24.1 (h) x 16.6 (b) x 1.3 (d) cm. Gewicht: 383 gram.

Uitgever: Panchaud

bewerkt door: Rik Vuurmans

beschrijving

In 1936 besloot een jonge zeeman uit Den Helder om zich naar Spanje te reizen en zich aan te sluiten bij de Internationale Brigades. Cor Dekker streed daar ruim een jaar tegen de fascistische troepen van generaal Franco. Hij overleefde beschietingen en bombardementen en was getuige van vele gruwelen van de Spaanse Burgeroorlog.
Na zijn terugkeer in 1938 beschreef hij zijn avontuurlijke lotgevallen en gaf deze uit in twee brochures, die hij zelf verkocht, en waarvan slechts één exemplaar bewaard is gebleven. Hij vertelt over zijn ervaringen aan het front, het contact met andere soldaten en met de Spaanse bevolking. Zijn brochures zijn een van de schaarse bronnen die de ervaringen van een Nederlander in de Internationale Brigade bevat. Cor Dekker had een levendige pen en zijn persoonlijke verhaal geeft kleuring aan het reeds bestaande beeld.
Dit unieke egodocument is in deze heruitgave voorzien van een biografie van Cor Dekker, een inleiding over de Spaanse Burgeroorlog en de Internationale Brigades. Ook is een interview met Dekker opgenomen uit de Heldersche Courant uit 1938.

Drs. Rik Vuurmans is historicus, kenner van de Internationale Brigades en medewerker van de website Spanjestrijders.nl. Hij is medeauteur van De oorlog begon in Spanje. Nederlanders in de Spaanse Burgeroorlog, 1936-1939.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.