Plagiaat en nivellering

Nieuwe trends in de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog

Rudolf Dekker

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Plagiaat en nivellering

paperback/ gebrocheerd: € 14.95

ISBN: 9789082673067, 103 blz., September 2019
Formaat: 21.1 (h) x 15.0 (b) x 0.7 (d) cm. Gewicht: 185 gram.

Uitgever: Panchaud

beschrijving

Aan de hand van concrete voorbeelden worden twee problemen in de Nederlandse geschiedschrijving besproken. Het eerste probleem is plagiaat en andere vormen van wetenschappelijk wangedrag. Het tweede probleem is het vergrijsde beeld van de Tweede Wereldoorlog, waarbij het verschil tussen dader en slachtoffer wordt verkleind of genivelleerd. Het werk van de journalist en historicus Ad van Liempt dient als case study.

‘Juist om het kaf van het koren te kunnen scheiden, juist in deze herdenkingstijd, waarin heel veel gepubliceerd wordt, is dit boekje van Rudolf Dekker een aanrader’. Dirk Docter in Terugblik. Maandblad van de Documentatiegroep ’40-’45.
‘Verbazing zal na lezing overgaan in verbijstering: hoe is het mogelijk dat iemand wegkomt met plagiaat? Auschwitz Bulletin.
‘Rudolf Dekker legt in zijn boek ”Plagiaat en nivellering” haarfijn uit waarom amoreel zijn minstens zo gevaarlijk is als moraliseren […]’ Betsy Biemond-Boer in Reformatorisch Dagblad.
‘Om van te schrikken’ Nieuwsbrief Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers 1940-1945 32 (2020) nr. 1.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatRudolf Dekker legt in zijn boek ”Plagiaat en nivellering” haarfijn uit waarom amoreel zijn minstens zo gevaarlijk is als moraliseren.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.