Jan Th.Giesen

kunstenaar op een goede plaats, maar in een verkeerde tijd

Jan Roedoe

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Jan Th.Giesen

paperback/ gebrocheerd: € 19.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789082670004, geïllustreerd, 200 blz., March 2017 UITVERKOCHT!

Uitgever: Stichting Jan Giesen

beschrijving

Tijdens het Interbellum werkte er circa 250 beeldende kunstenaars in en om Den Haag. Mensen, die door hard en creatief te werken de Haagse bevolking konden voorzien van decoralia in de vorm schilderijen, glas-in-lood ramen, grafisch werk en driedimensionale beelden, waardoor het toen niet al te vrolijke leven toch wat glans kreeg.

Jan Th. Giesen was één van die relatief onbekende kunstenaars en de onbekendheid was niet het gevolg van de kwaliteit van het werk, maar van de leefomstandigheden in deze periode van de twintigste eeuw.

Geboren in 1900 werden hij en zijn tijdgenoten op jeugdige leeftijd geconfronteerd met de eerste wereldoorlog, gevolgd na een korte opleving door een wereldwijde economische crisis in 1929 en tenslotte in de bloei van hun leven door de vijf jaar durende tweede wereldoorlog. Na deze oorlog was er vervolgens geen aandacht voor hun werk want het land moest wederopgebouwd worden en de nieuwe jonge generatie kunstenaars wist zich beter te verkopen dan deze ervaren maar soms wel ernstig gehavende vroegere generatie.

Door hun jarenlang creatief zwoegen wisten zij wel echte kunst te maken van een kwalitatief hoog gehalte, waarvoor de beloning meestal pas na hun overlijden verzilverd werd. Het verhaal van Jan Giesen is dat van zijn gehele generatie uit deze periode in de cultuurgevoelige stad Den Haag.

Over de auteur:
Jan Roedoe (1947) is opgegroeid in Den Haag en is daar van jongs af aan geïnteresseerd geweest in de ontwikkelingen op het gebied van de beeldende kunst. Hij werd getriggerd door zijn leraar tekenen op de lagere school en het voortgezet onderwijs Gerard Wensma.
Hij volgde cursussen aan de Vrije Academie in Den Haag, de Open Academie in Rotterdam en de Ruud Wackers Academie te Amsterdam. Hij volgde de opleiding Culturele Antropologie aan de Open Universiteit.
Hij was initiatiefnemer en medeoprichter van de stichting Theo Thijssen te Amsterdam en medeauteur van het boek "Het Amsterdam van Theo Thijssen".
Hij is voorzitter van de Stichting Johannes Theodorus Giesen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.