Piet van Kessel (1895-1970)

Bossche Stadsarchitect

Theo Hoogbergen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Piet van Kessel (1895-1970)

gebonden: € 25.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789082586138, geïllustreerd, 384 blz., January 2018
Formaat: 30.5 (h) x 23.2 (b) x 3.4 (d) cm. Gewicht: 2063 gram.

Uitgever: Stichting Jheronimus Bosch Centrum

redactie: Jwm Timmermans

illustrator: Koebrugge Roelof

beschrijving

In het leven van de bescheiden Van Kessel rijst het beeld op van een alle moderne materialen beheersende vakman, maar ook van een bevlogen artiest, die avonden, weekenden en vakantiereizen met een schetsboek onder de arm, 's-Hertogenbosch, Brabant en Europa verkende en met zijn tekenpen kunstzinnig vastlegde. Geen vel papier onder handbereik bleef verstoken van zijn artistieke aanleg.

Na zijn jonge jaren vanuit Wijchen, werkzaam in Nijmegen, Den Haag en 's-Hertogenbosch ontstaat voor hem langzaam een moderne stad, die zich door jaarlijkse bedreigende overstromingen van de Maas, pas laat, tot aan het begin van de 20ste eeuw bouwkundig kan vernieuwen. En dat vooral na de woningbouwwet van 1901. De voorschriften en vooral humane inzichten voor huizen voor mensen met een smalle beurs, daarin vastgelegd en voorgeschreven, heeft hij betrouwbaar met analytische precisie en artistieke vindingrijkheid vormgegeven.

Het boek gunt ons een openhartig kijkje in het dagelijks leven op het stadskantoor tijdens de Tweede Wereldoorlog, op de regenteske en aimabele burgemeester F.J van Lanschot in zijn ruim honderd kattebelletjes aan zijn vertrouwde ambtenaar, van wie nooit een werk de begroting overschreed en die de afgesproken opleveringsdatum altijd haalde.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.