Heimat

Angst voor ontheemding en verlangen naar veiligheid

Beatrice De Graaf

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Heimat

paperback/ gebrocheerd: € 7.50

ISBN: 9789082529135, 44 blz., July 2018
Formaat: 21.2 (h) x 14.9 (b) x 0.4 (d) cm. Gewicht: 68 gram.

Uitgever: Wetenschappelijk Instituut ChristenUnie

redactie: Caroline Spilt

beschrijving

'Augustinus draaide het om. Wij moeten ons heil niet van de Heimat verwachten. Het is andersom: wij kunnen ondanks, of door alle aanvechting en strijd heen, iets van het hemelse heil in onze Heimat door laten schijnen.'

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Beatrice de Graaf is een vooraanstaand terrorisme-expert en betrokken lid van de ChristenUnie.

De Graaf (1976) studeerde Geschiedenis en Duits in Utrecht en Bonn. Ze promoveerde op een proefschrift over de relatie tussen de DDR, de vredesbeweging en de Nederlandse kerken. Ze was medeoprichter van het Centre for Terrorism and Counterterrorism van de Universiteit Leiden en werd in 2012 aan dit centrum benoemd tot hoogleraar 'Conflict en Veiligheid in Historisch Perspectief'. Sinds 2014 is ze als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht met als leeropdracht 'History of International Relations and Global Governance'. De Graaf is benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en leidde samen met Alexander Rinnooy Kan in 2015 de Nationale Wetenschapsagenda. Ze is als terrorisme-expert bekend in de media, was in 2013 'zomergast' bij de VPRO en verzorgde verschillende keren de 'DWDD university'.

In haar werk heeft De Graaf altijd haar christelijke levensovertuiging een plek gegeven. Tien jaar lang was zij voorzitter van de Vereniging van Christen-Historici. In 2014 opende ze het academisch jaar van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) met de rede 'Waar zijn wij bang voor? Een religieus-theologische benadering van veiligheid'. In 2017 schreef ze op verzoek van de Protestantse Kerk in Nederland een essay, dat verscheen onder de titel 'Heilige strijd. Het verlangen naar veiligheid en het einde van het kwaad'. Beatrice de Graaf was kandidaat voor de ChristenUnie bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2015.
inhoudsopgaveVoorwoord - Wouter Beekers

Rookwolken; ter inleiding
Augustinus en ons verlangen naar veiligheid
Het kwaad op straat
Heimat als coping mechanisme
Een ministerie voor Heimat
'Belonging & Heimat'
Heimat - een betekenisgeschiedenis
Heimat als verlies
Voorbij, voorbij, o, en voorgoed voorbij
Het einde van het kwaad
Onze eigen strijd
Augustinus keert terug naar zijn Heimat
Beheimatung
Een liturgie van hoop en Heimat
Heimwee naar Galilea, tot slot

Gebruikte literatuur
Personalia
toelichtingThema's als veiligheid, identiteit en normen en waarden staan in het centrum van het maatschappelijke debat. Ten diepste draaien ze misschien wel om een verlangen naar een thuis. Dit diepe verlangen adresseert prof. dr. Beatrice de Graaf in haar Groenlezing 'Heimat'.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.