Kookboek 1

Monique Hiltermann

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Kookboek 1

paperback/ gebrocheerd: € 20.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789082394504, geïllustreerd, 144 blz., September 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: VOF de Zeeuwse Hemel

beschrijving

In dit kookboek vind je een selectie van de mooiste gerechten, die tussen 2010 en 2015 op de kaart hebben gestaan van de Zeeuwse Hemel; een uniek restaurantje in Zierikzee, begonnen als delicatessewinkel met een paar proeftafeltjes, maar inmiddels een eigenwijze combinatie van winkel, café, restaurant en tuin.

Auteur, kok én vormgever Monique Hiltermann neemt je mee in de sfeer en geschiedenis van de Zeeuwse Hemel en deelt op persoonlijke wijze kennis en achtergrondinformatie die de gerechten en gebruikte ingrediënten tot leven brengen.

Vinologen Thérèse Boer (Librije) en Astrid Joosten verzorgen de wijnadviezen bij de hoofdgerechten.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Monique Hiltermann (1965) is samen met echtgenoot Joost Pieters eigenaar van winkel-restaurant De Zeeuwse Hemel in Zierikzee. Samen verzinnen en koken zij al vijf jaar de lekkerste gerechten met ingrediënten uit alle windstreken. Daarvoor runden zij jarenlang een reclamebureau. Zij als grafisch vormgever en art director, hij als conceptbedenker en tekstschrijver. Met dit kookboek komt voor het eerst ook Monique's schrijftalent naar voren.recensie citaatEen kookboek dat leest als een roman en er uitziet als een familie-fotoalbum.
Dat is het eerste kookboek van de Zeeuwse Hemel uit Zierikzee.

We bestonden vijf jaar en dat leek me wel een mooie gelegenheid om een kookboek uit te brengen", vertelt Monique Hiltermann trots. Zij begon samen met haar man Joost Pieters de Zeeuwse Hemel in hun huis aan de Melkmarkt in Zierikzee. Ze hielden daarboven eerst kantoor. Van origine zijn ze grafisch vormgever en ze hadden al een paar jaar een reclamebureau. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Monique's passie voor eten en drinken leidde tot een plek zonder poespas, met echte smaken en hemelse gerechten. Althans, zo omschrijven zij hun restaurant zelf. En nu is er dus het kookboek.
"Dat zat allang in mijn hoofd", zegt Hiltermann trots. "Klanten vroegen vaak hoe ik een gerecht had bereid en welke ingredie¨nten er zoal in zaten. En in dit kookboek komt alles wat ik ben samen; grafisch vormgever, schrijfster en bedenker van creatieve recepten. Want ik vind het heerlijk om recepten te bedenken en er dan mee aan de slag te gaan. Met allerlei lekkers uit de omgeving."

Een recept schrijft zichzelf wil ze ons doen laten geloven. Maar er zijn veel van haar eigen ideee¨n terug op het bord te vinden. Ze hebben tevens klanten die met tips komen of met producten uit eigen tuin. En ze krijgen nu al foto's toegestuurd van mensen die gerechten uit het kookboek hebben nagemaakt. Hiltermann heeft er voor gekozen om, naast gerechten, veel achtergrondinformatie te geven over de producten die zij in de keuken gebruikt. Zo kom je allerlei bijzonderheden te weten over bijvoorbeeld kazen, vlees, Zeeuwse zeekraal of over een houtoven. Maar ook over balsamico uit Modena, waar ze zelf zijn geweest. Met bijbehorende foto's natuurlijk. Of krijg je tips hoe je een rijpe mango kunt herkennen. En alles doorspekt met eigen ervaringen en momenten waarop het gerecht op tafel stond.
"We kunnen niet anders dan onszelf er in vervlechten", zegt ze. "Bij ons vroeger thuis gingen lekker eten en tradities hand in hand. Van samen eten werd altijd een feestje gemaakt." Dat is iets wat haar in de Zeeuwse Hemel ook lukt. En wat in haar kookboek is terug te vinden.
Naast recepten staan er ook wijnsuggesties in van Astrid Joosten en The´re`se Boer. "Onze vaste bezoekers weten inmiddels wel dat Astrid een goede vriendin van me is," vertelt Hiltermann. "Ze gaf hier al een paar keer een wijnworkshop. Ze is niet alleen bekend van tv maar timmert als wijnimporteur steeds meer aan de weg. Natuurlijk geeft dat een extra dimensie aan het boek, daar ben ik trots op." De wijnen die in het boek staan beschreven, worden bij de Zeeuwse Hemel verkocht. Het favoriet gerecht van Hiltermann zelf is de zwarte rijstsalade. Die maakt ze al jaren. "Deze rijst is zo lekker; een beetje nootachtig en zoet."
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.