De herkeuring

een roman over politiek en sociale zekerheid

Chris van Henegouwen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De herkeuring

paperback/ gebrocheerd: € 16.90

ISBN: 9789082381207, 279 blz., July 2015
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 2.5 (d) cm. Gewicht: 408 gram.

Uitgever: Pumbo.nl B.V.

beschrijving

De auteur is een geboren Groninger en studeerde economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Op 1 januari is de herkeuringswet ingevoerd. Langdurig arbeidsongeschikte vroeggehandicapten worden geconfronteerd met een onverhoedse en dramatische verslechtering van hun uitkeringsvoorwaarden door de politiek. Ze gaan allemaal herkeurd worden in de komende jaren. De verontwaardiging daarover brengt een aantal van hen ertoe actie te ondernemen. Zo hopen ze een discussie los te maken in de samenleving over de aantasting van hun sociale zekerheidsrechten.

Het verzet wordt gecoördineerd vanuit een actiecentrum. Interviews en debatten in de media zorgen ervoor dat hun argumenten al beter bekend worden bij het grote publiek. De acties vergroten de druk op de politiek om van koers te veranderen.

De auteur voert de lezer in een informatieve roman mee in een imaginaire wereld van kritische journalisten, betrokken wetenschappers, gewetensvolle politici, verstandige uitkerings-medewerkers en solidaire vakbondsleden.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveValse start 1
Contemplatie 7
De actievoerders 14
De voorbereiding 28
Den Haag 43
De Zuidas 53
De uitkeringsinstelling 66
Het café 83
Het ministerie 91
De vakbond 105
De televisie 117
Het discussieprogramma 130
Het buitenland 144
De partij 161
Het ongeluk 178
De politie 198
De begrafenis 217
Het zwembad 222
De toren 229
Voltooiing 241
Bijlage: Afvallen doe je zo 259
toelichtingVerkrijgbaar op:

boekenbestellen.nl/boek/deherkeuring

recensie citaatHet onderwerp is zo alledaags en vertrouwd dat het haast niet denkbaar is daar een onderhoudend boek over te kunnen schrijven in de vorm van een roman. Toch is dit exact wat er gebeurt in dit romandebuut van Chris van Henegouwen. Het betreft de herkeuring van vroeggehandicapten, de zogeheten WVG-ers, een groep van 200.000 mensen die om allerlei redenen niet in het normale arbeidsproces kunnen participeren. Het gaat hierbij om zowel geestelijke als lichamelijke beperkingen (vergelijk de huidige discussie tussen de WAjongers en het UWV). De roman is dus uiterst actueel. De WVG-ers organiseren zich en willen actievoeren om voor hun belangen op te komen. Hoofdpersoon is een zekere Steven van wie de levensloop geschilderd wordt. Dit geeft inzicht in het type mens waar het hier om draait. Men wil gebouwen gaan bezetten uit protest om zo de media te bespelen en het probleem onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De roman doet verslag van de acties die de politiek moeten overtuigen van het feit dat de Herkeuringswet moet worden ingetrokken. Een roman die veel inzicht geeft in de maatschappelijke positie van mensen met beperkingen, die door de politiek gedwongen worden zich op de arbeidsmarkt te begeven. Kleine druk, ruime interlinie.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.