De vergeten krijgers

de onvoorwaardelijke trouw van de Indo-Afrikaanse gemeenschap aan de Nederlandse vlag

Griselda Molemans

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De vergeten krijgers

paperback/ gebrocheerd: € 16.95

ISBN: 9789082373912, geïllustreerd, 160 blz., November 2016
Formaat: 23.9 (h) x 17.0 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 375 gram.

Uitgever: Quasar Books

beschrijving

De drie Indo-Afrikaanse broers Jan, Jozef en Daan Cordus werden tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië als krijgsgevangenen tewerkgesteld aan de Birma-Thailandspoorweg. Terwijl Daan als ziekenverpleger dagelijks overledenen moet afleggen, neemt Jan grote risico's door voedsel te smokkelen. De broers proberen te overleven in de hel die ze moeten doorstaan voor hun vaderland.
Maar na de onafhankelijkheid - en hun gedwongen vertrek uit de Republiek Indonesië - wacht alle Indo-Afrikaanse families een kille, vijandige ontvangst in datzelfde vaderland.

De vergeten krijgers onthult de waarheid over de zogeheten Birma-Thailanduitkering, het smartengeld voor alle ex-dwangarbeiders, en de Japanse dwangprostitutie langs de Birmaspoorweg. Maar bovenal is het een hommage aan de afstammelingen van Afrikaanse krijgers, en de vele andere etnische Nederlanders die het ultieme offer voor de Nederlandse vlag gebracht hebben zonder dat ze ooit erkenning hebben gekregen voor al het leed dat hun ten deel viel.

Griselda Molemans is werkzaam als onderzoeksjournalist en documentairemaker. Daarnaast schreef ze diverse non-fictie boeken, waaronder Dochters van de Archipel, In het voetspoor van De Panter, Zwarte huid, Oranje hart en Opgevangen in andijvielucht. Ze is de oprichter van de Task Force Indisch Rechtsherstel (tfir.nl) , die het uitgebleven rechtsherstel voor de Indische gemeenschap aanhangig maakt.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.