Paul, ons hoogbegaafde wonderkind

Blokkades en overlevingsgedrag bij hoogbegaafde kinderen

Laura Groebbé

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Paul, ons hoogbegaafde wonderkind

gebonden: € 35.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789082368376, geïllustreerd, 212 blz., June 2018
Formaat: 24.6 (h) x 17.4 (b) x 2.2 (d) cm. Gewicht: 685 gram.

Uitgever: La Luna

illustrator: Gemma de Roos

beschrijving

“Ik zal beginnen met mijn levensverhaal, als je mijn leven überhaupt een leven kan noemen. Een leven zonder hart is geen leven. Een leven zonder gevoel is zo goed als dood. Of ben ik nu weer te pessimistisch? Dat krijg ik altijd van mijn ouders te horen: Paul, wat ben je toch een doemdenker, een typisch kenmerk van hoogbegaafdheid! Doemdenker of niet, nadat je mijn verhaal gelezen hebt, mag je dat zelf beoordelen!”

Zo begint de hoogbegaafde Paul te vertellen over hoe hij als hoogbegaafde de wereld heeft ervaren en waar hij tegenaan gelopen is op de peuterschool, basisschool en thuis met zijn streberige ouders. Dit humoristische verhaal zal zeer herkenbaar zijn voor hoogbegaafde kinderen en hun begeleiders.

Hoogbegaafde mensen ervaren de wereld om hen heen anders dan de meeste mensen. Ze voelen zich dan ook vaker alleen en onbegrepen, waardoor ze sociaal-emotionele blokkades kunnen ervaren en zelfs probleemgedrag kunnen ontwikkelen. Vaak zijn de aanleidingen voor zulke blokkades in het geheel niet hoogdravend en zwaar, maar gelegen in dagelijkse misverstanden in de communicatie: men begrijpt elkaars bedoelingen en gevoeligheden niet.
Door hoogbegaafdheid in eerste instantie te benaderen als een communicatieprobleem met de omgeving en door je te verdiepen in de situaties waardoor blokkades ontstaan zijn heel veel van die blokkades weg te nemen. Door op een goede manier te communiceren met hoogbegaafde mensen én hun omgeving lukt het om tot de kern van blokkades te komen en deze op te ruimen en te voorkomen.

Bij La Luna gebruiken we deze benadering met veel succes. Dit boek is een neerslag van onze benadering en de ideeën erachter. Het is geen hoogdravende theoretische uiteenzetting, maar een verhelderende en praktische uitleg over hoe wij hoogbegaafdheid zien en hoe we mensen, die problemen ervaren, helpen. Het is een boek met veel humor, casussen, praktijksituaties en gespreksvoorbeelden waarmee kinderen, ouders en begeleiders aan de slag kunnen. Het boek is in eerste instantie geschreven voor kinderen en hun ouders en begeleiders, maar het is leerzaam voor eenieder die met hoogbegaafdheid te maken heeft.

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Laura heeft gedurende 16 jaar gewerkt als leerkracht en hoogbegaafdheidcoördinator op een basisschool. In 2006 behaalde ze het ECHA diploma aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In Laura's optiek is 'hoogbegaafdheid' vooral een communicatieprobleem: hoogbegaafde kinderen begrijpen de taal van anderen niet en visa versa. Vandaar ook dat zij de methodiek 'Wereldtaal' ontwikkeld heeft, waarmee men inzicht krijgt in gedrag en handelen van zichzelf en anderen. Tevens is zij de auteur van het boek 'Denken is leuk'. In dit boek krijgen ouders en leerkrachten inzicht in het denkproces van hoogbegaafde kinderen en krijgen ze handvaten aangeboden hoe om te gaan met hoogbegaafde kinderen. 'Het is enorm dankbaar werk om kinderen weer te laten geloven in zichzelf en hun talenten!'inhoudsopgaveVoorwoord
Mijn verhaal

Hoofdstuk 1. Ik ga niet meer naar de crèche - pagina 19
1.1 De beleving van het hoogbegaafde kind
1.2 Overlevingsgedrag en aanpak

Hoofdstuk 2. Red de brandnetel
2.1 Opvoeden met visie
2.2 Overlevingsgedrag en aanpak

Hoofdstuk 3. Ik wil mijn verjaardag terug
3.1 Blokkades op sociaal-emotioneel gebied
3.2 Overlevingsgedrag en aanpak

Hoofdstuk 4. De een zijn door is de ander zijn brood
4.1 Complete blokkadestand: 'het ravijngevoel'
4.2 Overlevingsgedrag en aanpak

Hoofdstuk 5. Mijn zomervakantie is een grote nachtmerrie
5.1 In balans zijn met hart en hoofd
5.2 Overlevingsgedrag en aanpak

Hoofdstuk 6. Mijn eigen weg...

Tot slot...

Dankwoord
toelichtingHoogbegaafde mensen ervaren de wereld om hen heen anders dan de meeste mensen. Ze voelen zich dan ook vaker alleen en onbegrepen, waardoor ze sociaal-emotionele blokkades kunnen ervaren en zelfs probleemgedrag kunnen ontwikkelen. Vaak zijn de aanleidingen voor zulke blokkades in het geheel niet hoogdravend en zwaar, maar gelegen in dagelijkse misverstanden in de communicatie: men begrijpt elkaars bedoelingen en gevoeligheden niet. Door hoogbegaafdheid in eerste instantie te benaderen als een communicatieprobleem met de omgeving en door je te verdiepen in de situaties waardoor blokkades ontstaan zijn heel veel van die blokkades weg te nemen. Door op een goede manier te communiceren met hoogbegaafde mensen én hun omgeving lukt het om tot de kern van blokkades te komen en deze op te ruimen en te voorkomen.
Dit humoristische verhaal zal zeer herkenbaar zijn voor hoogbegaafde kinderen en hun begeleiders.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.