K-therapie

over vallen en weer opstaan

Wilma de Haas

 
 

€ -1.00

ISBN: 9789082306309, geïllustreerd, 178 blz., May 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: Haas & Konijn

illustrator: Anja de Boer

beschrijving

Een opkikkertje voor na 16.00 uur

K -Therapie.
over vallen en weer opstaan

Wat doe je als je het niet meer ziet zitten? Jij je K(lote) voelt?
Dan ga je in K-Therapie. Tenminste, zo kijkt gedragskundige en trainer Wilma de Haas ertegenaan. Dwars, kritisch en uitdagend kijkt ze naar zichzelf, haar medemens en vakgenoten. Eén ding hebben die met elkaar gemeen: ze doen niets anders dan vallen en worstelen met opstaan. Gelukkig kan dit boek daar een handje bij helpen.

K-Therapie is een boek voor iedereen die beroepshalve met mensen werkt of in zichzelf en zijn medemens is geïnteresseerd. K-Therapie helpt je met vallen en van opstaan jouw beroep te maken.

K-Therapie is een origineel boek waarin menselijk gedrag zichtbaar, begrijpbaar en bespreekbaar wordt gemaakt. De lezer zal zich met een glimlach op het gezicht in de meeste verhalen herkennen. Het is vlot geschreven in een geheel eigen stijl.

Wilma de Haas (1960) is gedragskundige, trainer en eigenaar van Haas & Konijn®, een niet-alledaags en merk-waardig bureau voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Na afronding van de Artez Academie voor Theater heeft zij de omslag gemaakt naar het bedrijfsleven en ruim twintig jaar gewerkt op het gebied van mens & arbeid. Sinds 2005 is zij werkzaam vanuit haar eigen praktijk. Haar columns zijn de afgelopen jaren gepubliceerd in diverse vakbladen.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveInhoud


0 Voorwoord

1 K-Therapie

2 Vallen en weer opstaan

3 Bruin & Roze

4 Frybomalgie

5 Dode paarden

6 Wenende ouders

7 Sky Radio

8 Niets blijft zoals het is, alles verandert

9 Asociale Jezus

10 Koffie toch?Met melk én suiker

11 Opzuigen die spin!

12 Orde in de chaos

13 Poelier

14 Kaarten met sigaretten

15 In den beginne was er het Woord

16 U hebt er recht op

17 Dokter Anders

18 Messen en matrassen

19 Kringgesprek

20 Verfrissend organisch perspectief

21 Ik droomde van Afrika (deel I)

22 Van ie wie wij is eerlijk weg

23 Grafstemming

24 Te veel kleur

25 Poortwachters

26 Opgeklopt geluk

27 Onderzoekers

28 Van de straat geplukt

29 Postuum

30 Lieve vrede

31 Grote zwarte neger

32 Geen woorden maar daden

33 Liggen, lopen en zitten

34 Ik heb héél veel zin om jou te slaan!

35 Kind van de rekening

36 Merkwaardig

37 Ik droomde van Afrika (deel II)

38 Ik beken

39 Hier! Tekenen!

40 Dom zijn is een kunst

41 Het gaat over U

42 Nachtblind

43 Door de lamellen heen kijken

44 Dat dóé je toch niet!

45 Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

46 Knip

47 Want zij gelooooooft in mij

48 Blèrende schapen

49 Marktplaats

50 What’s in a name

51 Geheim recept

52 Het spel heet geld

53 Dan ben ik er klaar voor!

Dankwoord

Hoe lees je dit boek?

Themawijzer

Wie is Haas & Konijn

toelichtingWat doe je als je het niet meer ziet zitten? Jij je K(lote) voelt?

Dan ga je in K-Therapie. Tenminste, zo kijkt gedragskundige en trainer Wilma de Haas ertegenaan. Dwars, kritisch en uitdagend kijkt ze naar zichzelf, haar medemens en vakgenoten. Eén ding hebben die gemeen: ze doen niets anders dan vallen en worstelen met opstaan. Gelukkig kan dit boek daar een handje bij helpen.

K-Therapie is een boek voor iedereen die beroepshalve met mensen werkt of in zichzelf en zijn medemens is geïnteresseerd. K-Therapie helpt je met vallen en van opstaan jouw beroep te maken.
K-Therapie is een origineel boek waarin menselijk gedrag zichtbaar, begrijpbaar en bespreekbaar wordt gemaakt. De lezer zal zich met een glimlach op het gezicht in de meeste verhalen herkennen. Het is vlot geschreven in een geheel eigen stijl.

K-Therapie is geschikt voor gebruik in de praktijk van een coach, trainer, re-integratiemedewerker HRM medewerker, leidinggevende of psycholoog. Het past daarnaast goed in de wachtkamer van een hulpverlener zoals een arts of maatschappelijk werker. Tot slot is het boek als opkikkertje voor na 16.00 uur leuk voor jezelf of als cadeau voor ander.
recensie citaat-therapie
Over vallen en weer opstaan
Wilma de Haas
HRxpress 2014. ISBN: 978 94 62545 98 4
'K-therapie, over vallen en weer opstaan' is een boek met columns geschreven door Wilma de Haas. Zij heeft sinds 2007 haar eigen praktijk gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling. In het voorwoord van het boek geeft De Haas aan dat dit boek niet is geschreven maar ontstaan. Dit kenmerkt haar aanpak: prikkelend, spiegelend en zo eenvoudig mogelijk. Ze schrijft over onderwerpen die uit het dagelijks leven gegrepen zijn. Ze haalt haar inspiratie zowel uit haar praktijk als uit haar privéleven.
Kenmerkend voor de vlot geschreven columns zijn de eenvoud en de “oppervlakkige” diepgang. In eerste instantie leest iedere column als een leuk kort verhaal. Elke column heeft echter ook een dieperliggende boodschap waarbij de kracht van de eenvoud de basis is. De boodschap is de ene duidelijker dan de andere keer maar elke keer raak. De boodschappen bestaan uit reflecties op haar eigen handelen in diverse rollen zoals moeder en coach, tips voor collega’s, manieren om te relativeren en vooral: houd het zo simpel mogelijk.
Door het boek heen komen diverse thema’s aan de orde verdeeld over verschillende columns. Een column kan meerdere thema’s bevatten. De thema’s zijn: vaktheorie; emoties; communicatie; assertiviteit; diversiteit; ziekteverzuim; provoceren; veranderen; vakvisie; kind-ouder; man-vrouw; leiderschap; verantwoordelijkheid; gedragspatronen; faalangst; ondernemerschap.
Naar aanleiding van publicaties in een tijdschrift over bedrijfsgezondheid, geeft De Haas in de column ‘Het gaat over u’ aan wat de reden is dat zij de stukjes op deze manier schrijft. Meestal zijn mensen die vaktijdschriften lezen op zoek naar casussen, tips en handvatten, regels en uitgebreide beschrijvingen hoe te handelen. Zij geeft aan de columns bewust zo te schrijven omdat zij een hele brede kijk heeft op bedrijfsgezondheid. Welke rol iemand ook heeft binnen de bedrijfsgezondheidszorg, de sleutel tot succes is de professional als mens en de daarbij horende zelfkennis en zelfinzicht. Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker het begeleiden van je cliënt gaat. Dit geldt voor alle thema’s in het boek.
Wat is er dan leuker om columns te lezen waarin andere mensen in verschillende rollen en in herkenbare situaties ploeteren, vallen en weer opstaan. De columns fungeren vooral als vrolijke spiegel en dat maakt het lezen van het boek voor counsellors en coaches meer dan de moeite waard.
Annemiek de Crom – stresscounsellor, participatiecoach en trainer
recensie citaatEen vrolijk vormgegeven boek met een titel die voor verwarring kan zorgen. Het zegt misschien
veel over de lezer, maar een connectie met de gezondheidszorg is snel gemaakt.
Het boek bestaat uit een serie columns die Wilma de Haas in eerste instantie voor zichzelf schreef.
Dit levert een boek op met een grote verscheidenheid aan onderwerpen en soms heel persoonlijke
anekdotes.
De observaties van Wilma zijn scherp en toch mild. Vooral de columns die gaan over haar
ervaringen als coach van (vastgelopen) cliënten zijn herkenbaar en leerzaam voor de HR
professional. Is de wijze waarop wij naar mensen kijken wel de juiste en zijn we ons bewust van
onze eigen vooroordelen en aannames?
Verder zitten er in het boek veel menselijke observaties en columns over gezinssituaties.
Herkenbare situaties, maar ook situaties waar niet iedereen ervaring mee heeft. Vlot geschreven
met een familiaire prettige toon. In alle gevallen zetten de observaties en gedachte gangen van
Wilma aan tot nadenken.
Daarmee is K(lote) therapie een aanrader voor iedereen die met of voor mensen werkt. Het maakt
mij nieuwsgierig naar een boek geschreven vanuit een visie en met een specifiek thema.
Sebastiaan Smidts
Werkzaam als P&O adviseur binnen de lokale overheid.
recensie citaatWilma de Haas: K(lote) therapie

Zoals waarschijnlijk vele vakgenoten heb ik regelmatig de behoefte om iets over mijn vak te schrijven, maar dan over de psychologie met een kleine p. Waar Psychologie met een grote P zich richt op de verdieping in wetenschappelijke artikelen, draait het bij psychologie juist om de breedte, de toepassing in ons dagelijks leven. Hoe dat werkt, zo’n boek schrijven, maar ook hoe grote en kleine psychologie zich tot elkaar verhouden, komt beeldend tot uiting in het boek K(lote) therapie. Aan de hand van alledaagse lotgevallen laat Wilma de Haas, samen met haar alter-ego Konijn, zien dat de menselijke psyche zich vooral kenmerkt door ambivalentie. Enerzijds een boek willen schrijven, anderzijds dat alsmaar uitstellen. Enerzijds consequent willen zijn, anderzijds dagelijks toegeven aan de grillen van partners, kinderen en huisdieren. Enerzijds Haas, verstandig en bedachtzaam, anderzijds Konijn, onbesuisd en onbevangen. Enerzijds een god in het diepst van onze gedachten, anderzijds struikelen we door het leven. Over vallen en weer opstaan is dan ook de terechte ondertitel van het boek en veerkracht de rode daad door dit uit losse columns bestaande boek. Een appel op menselijke veerkracht is dan ook het uitgangspunt voor de coachingsvisie van het bureau Haas & Konijn, waaraan de auteur is verbonden. De boodschap is helder: ambivalentie is weliswaar een lastig te hanteren gevoel, maar tevens de basis voor een dubbele dosis zinnigheid. Juist de grote existentiële thema’s kan men het best licht en luchtig benaderen. En dan komt het met dat zelf schrijven ook wel goed. Van harte aanbevolen!

Prof.dr. Harry van de Wiel, medisch psycholoog UMCG
recensie citaat
Gister heb ik het laatste deel van uw boek gelezen. Ik heb me niet gehouden aan de bijsluiter, hopelijk zal dit geen nadere gevolgen/bijwerkingen hebben ;)

Wat zijn de verhalen persoonlijk en met herkenbare voorbeelden.

Ik heb genoten van de diverse teksten, van uw handelwijze (toegepaste interventies) die terugkomen in het boek.
Daarnaast zorgde bepaalde voorbeelden voor herkenbaarheid/bewustwording over de manier waarop we leven in deze samenleving.

Het boek heb ik nu uit, dit betekent niet dat ik er niet meer na ga kijken. Wanneer ik een 'opkikkertje' of zin heb om een tekst te lezen pak ik hem er even bij.

Bedankt voor dit mooie boek en de persoonlijke signeerde boodschap.

Groet, Aafke de Vries
recensie citaatGisteravond heb ik het in één ruk uitgelezen, gewoon jammer dat ik er al klaar mee ben. Ik heb flink gelachen en het was een feest van herkenning. Mijn man was ondertussen bezig met de nationale IQ test en vroeg zich af waarom ik zo’n pret had. Dus Wilma ga vooral door met schrijven, ik heb nu al zin in je volgende boek. Je schrijft echt geestig en als coach vind ik veel van jouw gedachten en ervaringen heel herkenbaar!
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.