Mama ontzwangert

alles over het eerste jaar na je bevalling

Susanne Mullenders

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Mama ontzwangert

gebonden: € 15.95

ISBN: 9789082145502, geïllustreerd, 208 blz., January 2014
Formaat: 19.9 (h) x 15.9 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 371 gram.

Uitgever: mooi mag. B.V.

illustrator: Petra Baan

beschrijving

'Bij anderen zag ik alleen die hippe, roze kinderwagen en daar stemde ik mijn verwachtingen op af toen ik zwanger was. Maar toen mijn buik tien dagen na de bevalling weer plat was, was ik er nog lang niet. Ik moest wennen: ineens stond ik niet meer centraal in m'n eigen leven. Ik heb mezelf echt opnieuw moeten uitvinden.'

Aan het woord is Sasja, een van de moeders die hebben meegewerkt aan 'mama ontzwangert'. Net als veertien andere moeders vertelt zij hoe ze het eerste jaar als moeder ervaren heeft. En allemaal zijn ze het erover eens: dat was niet niks.

'mama ontzwangert' combineert de ervaringen van deze moeders met toelichting van vijftien experts, waaronder een gynaecoloog, een kraamhulp, een slaapspecialist, een verloskundige, een huisarts. Ook zij zijn het erover eens: het proces van ontzwangeren wordt behoorlijk onderschat. Er blijken zowel lichamelijke aspecten, mentale aspecten als sociale aspecten te zijn waar jonge moeders mee te dealen hebben. En daar is nauwelijks nog informatie over te vinden. In 'mama ontzwangert' komt wél alles aan bod: van de lichamelijke ongemakken tot de emotionele achtbaan waarin moeders zitten en van tips hoe ze van die overtollige zwangerschapskilo's afkomen tot de vraag hoe ze het moederschap een plaats kunnen geven in hun relatie, carrière en sociale leven.

Een van de experts die meewerkte aan 'mama ontzwangert' was Jan Nijhuis, gynaecoloog en hoogleraar obstetrie. Hij verwoordt het als volgt: 'Moeders hebben qua lichaamsbelasting een marathon van negen maanden gelopen. Veertig weken lang heb je gejogd, waarvan de laatste twintig weken met een kratje bier voor je buik. Gemiddeld doet een vrouw er negen maanden over om weer normaal te worden.'

De combinatie van persoonlijke ervaringen met deskundig advies maakt 'mama ontzwangert' niet het zóveelste boek over zwanger zijn, de bevalling of de ontwikkeling van baby's. Nee: dit boek gaat over de jonge moeders; over wat zij doormaken in het eerste jaar na de geboorte van hun kind.

'mama ontzwangert' is een lekker leesbaar én informatief boek voor en over moeders, boordevol grappige illustraties en in een eigentijds jasje.

'mama ontzwangert'... een feest der herkenning voor alle moeders.

Een feest met een lach en traan... want zo is de realiteit.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.