Grachtenhuizen/Amsterdam canal houses

vier eeuwen Amsterdamse grachtenhuizen en hun bewoners/four centuries of Amsterdam canal houses and their residents

Arjan Bronkhorst; Marc van den Eerenbeemt; Koos de Wilt; Gabri van Tussenbroek

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Grachtenhuizen/Amsterdam canal houses

gebonden: € 49.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789082135404, geïllustreerd, 416 blz., December 2013, MUL
Formaat: 30.7 (h) x 25.0 (b) x 3.7 (d) cm. Gewicht: 2389 gram.

Uitgever: Lectura Cultura B.V.

trefwoorden: amstel amsterdam amsterdam canals amsterdamse grachten canal house canal houses canals elise wessels fotografie grachten grachten van amsterdam ...

beschrijving

Het monumentale boek van fotograaf Arjan Bronkhorst dat in de eerste maand al een bestseller werd. Het succesvolle boek ging al bijna 10.000 keer over de toonbank en is in de vierde druk uitgekomen. Een unieke inkijk in de weelde van Amsterdamse stadspaleizen en hun bewoners!

Het boek - met de foto's van Arjan Bronkhorst - vertelt het verhaal van vier eeuwen wonen aan de Amsterdamse gracht. In meer dan 400 pagina's gaan de deuren van deze verborgen stadspaleizen open. Interieurs van ongekende rijkdom, en hedendaagse bewoners die zorgdragen voor de restauratie en het behoud van huizen die behoren tot de mooiste van Nederland.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, schrijft in het Voorwoord van dit boek: Laat u verrassen met dit eerste boek in zijn soort en de prachtige foto's van Arjan Bronkhorst. Hij maakte het boek vanuit zijn oprechte passie voor grachtenhuizen. Met een ongeëvenaard resultaat: het eerste artistieke fotoboek geheel gewijd aan Amsterdamse grachtenhuizen. Zijn stijl is tijdloos en karaktervol en zijn beelden bijna verstild. Hij is als geen ander in staat geweest om het bijzondere gevoel weer te geven van het wonen aan de gracht tijdens de afgelopen vier eeuwen!

De fotograaf werkte bijna twee jaar aan de fotoserie. Het resultaat is uniek te noemen, omdat het gaat om zeer exclusieve interieurs en op privacy gerichte bewoners. Het heeft maanden geduurd voordat de fotograaf werd toegelaten in deze huizen. In het boek zijn de huizen opgenomen van o.a. Matthijs van Heijningen, Trudy Derksen, Elise Wessels, Sam Segal en Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht.

De teksten zijn geschreven door Marc van den Eerenbeemt van de Volkskrant en Koos de Wilt (o.a. auteur van Rembrandt Inc.). Gabri van Tussenbroek, auteur van Amsterdam in 1597, schreef de Inleiding. Burgemeester Eberhard van der Laan schreef het Voorwoord.

Het boek kreeg lovende recensies in vrijwel alle nationale dagbladen en werd besproken op radio en televisie. Ook in het buitenland bleef het boek niet onopgemerkt; Der Spiegel schreef erover op haar website in het stuk "Die Pracht an der Gracht". Naar aanleiding van het boek organiseerde het Amsterdam Museum en het Amstel Hotel een fototentoonstelling over het boek.

Er werd ook een speciale 'limited edition' uitgegeven in een box van natuurlinnen met een gesigneerde en gelimiteerde foto-afdruk uit het boek.

***

"Grachtenhuizen onthult de dikwijls overdonderende weelde die schuilgaat achter de wereldberoemde gevels" - de Volkskrant.

Aanbevolen bij de beste fotoboeken van 2013 door fotorecensent Arno Haijtema van de Volkskrant.

"Kijkje in keuken van prachtige grachtenhuizen" - SBS6 Hart van Nederland

"Vier eeuwen grachtenpanden in één boek" - AT5

"Magnum Opus over Monumenten" - Noordhollands Dagblad

"Laat u verrassen met dit eerste boek in zijn soort en de prachtige foto's [...] Het eerste artistieke fotoboek geheel gewijd aan Amsterdamse grachtenhuizen" - Burgemeester Eberhard van der Laan

"Erfgoed-erotiek" en "het boek dat ik zelf had willen maken" - Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum

"Een prachtig boek" - Residence

"Die Pracht an der Gracht" - Der Spiegel

***

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Arjan Bronkhorst (1972) is een Amsterdams fotograaf. Hij begon met fotografie reeds op vroege leeftijd. Na een aanvankelijke carrière in het bedrijfsleven besloot hij zich te vestigen als professioneel fotograaf. In 2013 verscheen zijn inmiddels beroemde boek Grachtenhuizen, waarvan de eerste druk in de eerste maand was uitverkocht. Het boek kreeg lovende recensies en is momenteel in vierde druk verschenen. Het Amsterdam Museum organiseerde een fototentoonstelling van zijn serie. In 2016 verscheen het omvangrijke boek Kerkinterieurs in Nederland met zijn foto’s van 100 Nederlandse kerken. In 2018 publiceerde Arjan Bronkhorst het vuistdikke Gerrit Rietveld - Weelde van de Eenvoud / Wealth of Sobriety, een lijvig boek over de huizen en bewoners van Gerrit Rietveld.inhoudsopgaveVOORWOORD
door Eberhard van der Laan

INLEIDING
Het oog van de voorbijganger
door Gabri van Tussenbroek


HOOFDSTUKKEN:

Geelvinck Hinlopen Huis
Herengracht 518 - Jurn Buisman & Dunya Verwey

’t Witte Huys
Herengracht 168

Huis Bartolotti
Herengracht 170

Kattenkabinet
Herengracht 497 - Bob Meijer

Huis Van Loon
Keizersgracht 672 - Philippa van Loon

Huis met de Bloedvlekken
Amstel 216 - Ed Veenendaal

Huis De Visscher
keizersgracht 269 - Jos Fruytier

Huize Van Brienen
Herengracht 284

Huize Van Brienen boven
Herengracht 284 - Rob Labadie & Ingrid Labadie-Vorenkamp

Het Trippenhuis
Kloveniersburgwal 27-29

Huis De Arend
Keizersgracht - Martijn Hagoort

Huis van Nienhuys
Herengracht 380-382

Huis Witsen
Keizersgracht - Christiaan Pieter van Eeghen

Keizersgracht 584-586
Elise Wessels-Van Houdt

Herengracht 401-403
Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht

Het Staetshuys
Herengracht 460 - Jan Meulendijks & Bart Schuil

De Vergulde Ster
Keizersgracht 387

Huis van Willink
Herengracht 386 - Gerard Krans

Huis met de Kolommen
Herengracht 502 - Eberhard van der Laan

Huis De Zwaan
Keizersgracht 606 - Johan Leupen

Cromhouthuizen
Herengracht 364-370

Huis Sweedenrijck
Herengracht 462 - Handelshuis Van Eeghen

Willet-Holthuysen
Herengracht 605

Prinsengracht 851
Sam Segal

Huis 'Geloof, Hoop en Liefde' Binnenkant 26 - Ricus Dullaert

Huis De Vicq
Herengracht 476

’t P.C. Hooft Huys
Singel 132 - Matthijs van Heijningen & Guurtje Buddenberg

Huis Goudstikker
Herengracht 458

Prinsengracht 849
Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede

Huis Trekels
Keizersgracht 482

Pakhuis Indië
Keizersgracht - Trudy Derksen

Epiloog

Literatuurlijst
Colofon
toelichtingGeluk aan de gracht - FD Persoonlijk
Zo woont de Amsterdamse elite - NRC Handelsblad
Ik wil die huizen op een voetstuk zetten - Het Parool
Grachtenhuizen onthult overdonderende weelde - de Volkskrant​
Die Pracht an der Gracht - Der Spiegel


Het fotoboek Grachtenhuizen - Amsterdam Canal Houses van fotograaf Arjan Bronkhorst vertelt het verhaal van vier eeuwen wonen aan de Amsterdamse gracht. In de 17de eeuw werden de imposante huizen gebouwd door zeer vermogende kooplieden en regenten. In de eeuwen daarna werden ze bewoond en verbouwd door hun erfgenamen en nieuwkomers op de gracht. In meer dan 400 pagina’s gaan de deuren van deze particuliere stadspaleizen open. Ruim dertig grachtenhuizen worden uitgebreid en in volle glorie belicht. Interieurs van ongekende rijkdom, die niet eerder zo getoond zijn. Ook komen de bewoners in beeld, die zorgdragen voor de restauratie en het behoud van historische interieurs die behoren tot de mooiste van Nederland.

Het monumentale boek werd in de eerste maand al een bestseller. Het succesvolle boek is inmiddels in vierde druk verschenen. Ook is er een speciale 'limited edition' verschenen in een box van natuurlinnen met een gesigneerde en gelimiteerde foto-afdruk.

Gefotografeerd door Arjan Bronkhorst. Teksten door Marc van den Eerenbeemt en Koos de Wilt. Met bijdragen van Gabri van Tussenbroek en Eberhard van der Laan. Ontwerp Studio Berry Slok. 
recensie citaatDeze week verscheen het ruim 400 pagina's dikke boek Grachtenhuizen, met foto's van de interieurs van meer dan dertig bijzondere grachtenpanden. Initiatiefnemer en fotograaf Arjan Bronkhorst maakte schitterende beelden van soms eeuwenoude details en interieurs. Ook de huidige bewoners komen aan bod. Dat het gelukt is hun exclusieve interieurs vast te leggen, is goed nieuws voor Amsterdam. Grachtenhuizen is een aanwinst voor de stad. recensie citaatChic fotoboek met interieurs van kapitale Amsterdamse grachtenhuizen. Professioneel fotograaf Arjan Bronkhorst, moest soms wel maanden op toestemming wachten, maar dat geduld was het waard. Ruim dertig huizen werden op hun stemmigst in beeld gebracht. Paginagrote kleurenfoto's waarvan er veel het gevoel van een stilleven van een Hollandse meester oproepen. Dichterbij dan deze foto's komt de kijker waarschijnlijk nooit; de meeste huizen zijn niet toegankelijk voor publiek.recensie citaatGrachtenhuizen onthult de dikwijls overdonderende weelde die schuilgaat achter de wereldberoemde gevels.

recensie citaatHet boek Grachtenhuizen bevredigt de nieuwsgierigheid. Dertig Amsterdamse grachtenhuizen zijn vastgelegd door Arjan Bronkhorst, gespecialiseerd in het fotograferen van monumenten en erfgoed.recensie citaatFotograaf Arjan Bronkhorst heeft een fascinatie voor monumentale grachtenpanden. Niet alleen voor de rijke interieurs, maar
vooral ook voor de mensen die er nog wonen.

In totaal fotografeerde Bronkhorst zo 31 'levens en interieurs' achter vaak verstilde gevels. Een imposant
werk met 416 pagina's en 350 foto's en een omvang waar zelfs een robuuste salontafel nog onder zucht. Bronkhorst zelf: "Voor mij is het een ode aan die huizen. Ik wil ze op een
artistiek voetstuk zetten."
recensie citaatDe fototentoonstelling Achter de Gevels is
gewijd aan interieurs van particuliere grachtenhuizen
in Amsterdam en hun bewoners.
Het werk van Arjan Bronkhorst is te zien in de
Cromhouthuizen, een passende locatie. De
Cromhouthuizen zijn zeventiende-eeuwse
grachtenpanden waar tegenwoordig vaste en
tijdelijke tentoonstellingen worden georganiseerd.
Tot en met 31 augustus zijn er op initiatief
van het Amsterdam Museum ruim zestig
fotowerken te zien over Amsterdamse
grachtenhuizen.
Fotograaf Arjan Bronkhorst (1972) begon in
2012 met het project. Het duurde maanden
voordat hij werd toegelaten in de huizen.
Bronkhorst wilde 'het specifieke karakter' van
elk huis vastleggen. Hij fotografeerde in totaal
dertig stadspaleizen. De huizen worden vaak
nog particulier bewoond. 'Dit voegt een extra
dimensie toe aan de fotoserie: bewoners zorgen
ervoor dat een monument blijft leven en
kan worden doorgegeven aan volgende
generaties.'
'Het zijn deze - veelal vermogende - particulieren
die de historische grachtenhuizen hebben
gered van de ondergang. Zij zijn degenen
die de grachtenhuizen van Amsterdam met
veel inspanning, kapitaal, liefde en geduld
restaureerden en tot op de dag van vandaag
in stand houden. Aan hen is de stad veel
dank verschuldigd', vindt het Amsterdam
Museum.
Arjan Bronkhorst begon al op jonge leeftijd
met fotografie. Na een carrière in het bedrijfsleven
besloot hij zich tien jaar geleden te vestigen
als professioneel fotograaf. Hij specialiseerde
zich in architectuur- en
interieurfotografie, in het bijzonder erfgoedgebouwen
en monumenten.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.