Het buiten van Wijk

Wim van Amerongen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 

gebonden: € -1.00

ISBN: 9789082131512, geïllustreerd, 224 blz., November 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: Historische Kring Tussen Rijn en Lek

serienaam/reeks: Historische Reeks Kromme-Rijngebied

beschrijving

Het buitengebied van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek zit vol verhalen. Met lijnen die vaak rechtstreeks naar Wijk lopen. Zo denderde de stoomtram de stad binnen over een rails waarmee Cothen, Langbroek en Wijk - toen al - aan elkaar waren gesmeed. Het zijn verhalen over belangrijke gebeurtenissen. Zoals de bouw van de Prinses Irenesluis en de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal. Wekenlang vierde Wijk feest toen de gigantische klus in 1952 was geklaard. Ook de komst van de stoomtram werd uitbundig gevierd. Wijk zou gaan groeien. Wijk zou gaan bloeien. Wijk zou aansluiting krijgen op de rest van de wereld. Toen 46 jaar later de tram voorgoed uit het straatbeeld verdween, was niemand daar rouwig om.
Van deze en andere veranderingen doet journalist Wim van Amerongen verslag. In woord en beeld - vaak met zeldzame foto’s. Met een voorliefde voor ongewoon gewone mensen praat hij met ooggetuigen. En gaat hij op zoek naar markante mensen die er niet meer zijn. Zoals Gart van der Zand van boerenherberg De Steenen Brug, de schrijver van het Wijkse volkslied, de grootste stroper uit de regio, een erudiete dominee en stadsomroeper Willem Janssen, alias Willem de Tuut. Ook herleven de griendcultuur, de teelt van rozenbottels, het boerenleven van weleer en jachtpartijen van de adel, vaak met prins Bernhard als gastschutter. De zoektocht levert ontdekkingen op, klein en groot. Zo blijkt de molen in het Wijkerbroek niet geweken voor de aanleg van het kanaal. En komt zeventig jaar na dato aan het licht dat de Wijkse verzetsman Kees van Rijn in Kamp Amersfoort met een aangrijpende brief in zijn kerkboek afscheid nam van zijn verloofde. Dit missaal was zijn laatste cadeau. Tot haar dood bad ze eruit.

Wim van Amerongen (1948) uit Wijk bij Duurstede is vanaf de jaren zestig als freelance journalist verbonden aan regionale kranten in de provincie Utrecht. Vanwege dat werk is hij goed ingevoerd in de ontwikkelingen in Cothen, Langbroek en Wijk. Tot zijn prepensioen was hij woordvoerder van de Universiteit Leiden. Eerder verschenen van zijn hand de boeken ‘In de voetsporen van Gerrit Achterberg’ en ‘De wederopbloei van Wijk’. Met ‘Het buiten van Wijk’ vormen ze een trilogie over de 20ste-eeuwse geschiedenis van Wijk.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingVerkrijgbaar via
1) de auteur:

wimvanamerongen@casema.nl of
tel.: 0343-571913

2) boekhandels + VVV in Wijk bij Duurstede
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.