Succes in een verloren oorlog

het 6e Regiment Veldartillerie en zijn Speciale Troepen in de onafhankelijkheidsstrijd van de Republiek Indonesië, 1946-1949

Bert Bouman

 
 

paperback/ gebrocheerd: € 19.45

ISBN: 9789082080070, geïllustreerd, 160 blz., June 2015
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 409 gram.

Uitgever: QV Uitgeverij

redactie: Jeoffrey van Woensel; Martin Elands; Lardenoye Journalistieke Producties

beschrijving

Luitenant Ben Bouman is een van de 200.000 militairen die kort na de Tweede Wereldoorlog werden ingezet in onze voormalige kolonie Nederlands-Indië. De jonge officier, als oorlogsvrijwilliger in Engeland opgeleid, dient bij de 2e afdeling van het 6e Regiment Veldartillerie. Deze voornamelijk met dienstplichtigen gevulde eenheid van de 1e Divisie '7 December' arriveert eind 1946 in de chaos die op dat moment heerst op West-Java. Samen met een eenheid (inheemse) speciale troepen van luitenant Tivadar Spier voeren ze in hun 'bataljonsvak' drie jaar lang een meedogenloze (guerrilla)strijd. De 7 December-mannen lijden pijnlijke verliezen, maar boeken ook opmerkelijke militaire successen. Bijna zeventig jaar later legt Ben Bouman, inmiddels gepensioneerd generaal en gepromoveerd historicus, de laatste hand aan het manuscript Succes in een verloren oorlog. Niet alleen gebaseerd op feitelijke militaire verslagen, maar ook op vaak onthullende gesprekken die hij in de loop der jaren voerde met betrokkenen, onder wie de inmiddels overleden Ridder Militaire Willems-Orde Tivadar Spier. Daarmee voltooide hij - vlak voor zijn dood - een openhartige en intieme geschiedenis van oorlog, geweld en kameraadschap.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Ben Bouman (1923-2015) meldde zich in september 1944 als vrijwilliger bij de 82nd Airborne Division die net geland was in het kader van de operatie Market Garden. Als enige Nederlander maakte hij de heroïsche oversteek mee in canvasbootjes over de Waal die de doorslag gaf voor de bevrijding van Nijmegen door de Amerikaanse en Britse troepen. Na de bevrijding van Nederland meldde hij zich als oorlogsvrijwilliger en werd onder meer ingezet bij de politionele acties in Nederlands-Indië. Hij eindigde zijn militaire loopbaan als brigadegeneraal. Na zijn afscheid van de krijgsmacht begon hij een tweede carrière als historicus en promoveerde in 1995 met een studie over Indonesische officieren in het KNIL. Eerder verscheen van zijn hand onder meer het boek 'Ieder voor zich en de republiek voor ons allen. De logistiek achter de Indonesische Revolutie, 1945-1950 (Amsterdam 2006)'.
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.